1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Gün Öncesinde blok teklif avans ödemesi fiyatı ortalamaya bağlandı

Gün Öncesinde blok teklif avans ödemesi fiyatı ortalamaya bağlandı

Enerji Günlüğü – EPDK, elektrik piyasasında blok tekliflerin avans ödemesine esas teklif fiyatının, ağırlıklı fiyat ortalaması olarak hesaplanacağını...

Gün Öncesinde blok teklif avans ödemesi fiyatı ortalamaya bağlandı

Enerji Günlüğü – EPDK, elektrik piyasasında blok tekliflerin avans ödemesine esas teklif fiyatının, ağırlıklı fiyat ortalaması olarak hesaplanacağını bildirdi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, (EPDK), Gün Öncesi Piyasası Tekliflerinin Yapısı ve Tekliflerin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar’ı yayınlayarak, Usul ve Esaslar’da yer alan “Blok tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 10. maddesine aşağıdaki fıkrayı ekledi: 

(5) Birbiri ile ilişkilendirilmiş blok tekliflerin avans ödemelerine esas teklif fiyatı, ilgili uzlaştırma döneminde kabul edilmiş olan, söz konusu tekliflerin teklif fiyatlarının ağırlıklı ortalamasıdır.”

Buna göre Gün Öncesi Piyasası ile ilgili blok tekliflerin avans ödemesine esas teklif fiyatı, ilgili uzlaştırma döneminde kabul edilmiş olan, söz konusu tekliflerin ağırlıklı fiyat ortalaması olarak hesaplanacak. 

Elektrik piyasasında Milli Yük Tevzi Merkezi (MYTM), her gün bir sonraki gün için saatlik bazda belirlediği talep tahminini Piyasa Yönetim Sistemi’nde (PYS) yayınlıyor. Katılımcılar, bu tahminleri, mevsim şartlarını, yağışları, barajların doluluk oranları ve sistem kısıtları gibi farklı etkenleri göz önünde bulundurarak bir sonraki gün için kendi üreteceği elektriğe hangi saatlerde ihtiyaç duyulabileceğini tahmin ediyor. Bu da talebin yüksek olduğu saatlerde üretimi artırma ve az olduğu saatlerde ise üretimi azaltma veya üretimi durdurma konusunda şirketlerin öngörü yapmasına imkan veriyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler