1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TABGİS: Kredi kartıyla akaryakıt satışında fiyat farklı olmalı

TABGİS: Kredi kartıyla akaryakıt satışında fiyat farklı olmalı

Enerji Günlüğü – TABGİS, akaryakıt bayilerinde kredi kartıyla yapılan akaryakıt satışlarında akaryakıt fiyatının nakit satış fiyatından farklı...

TABGİS: Kredi kartıyla akaryakıt satışında fiyat farklı olmalı

Enerji Günlüğü – TABGİS, akaryakıt bayilerinde kredi kartıyla yapılan akaryakıt satışlarında akaryakıt fiyatının nakit satış fiyatından farklı olması gerektiğini bildiren bir açıklama yayınladı. 

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS), kredi kartı ile yapılan akaryakıt satışlarında banka komisyonunun bayi üzerinde ağır bir yük haline geldiğini ve kartla gerçekleşen akaryakıt satışlarında litre fiyatının farklı olması gerektiğini bildirdi. 

Açıklamada, bayilerin kredi kartı kullanımından doğan yüksek komisyon maliyetlerini karşılayamadığı anlatıldı ve çözüm olarak sektör özelinde kredi kartı kullanımında tüketici fiyatının, banka komisyonunu karşılayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtildi. 

Perakende akaryakıt satışlarında kart kullanım oranı yüzde 60 seviyelerine ulaşmış durumda. Bu oran, banka kredi kartı komisyonlarını, bayilerin işletme sürecindeki en yüksek gider kalemi haline getirdi. 

Kart kullanımından doğan üye işyerlerinin ödemesi gereken takas komisyon oranları Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından belirleniyor. TABGİS, son bir yılda, kredi kartı takas komisyon oranlarının yaklaşık %70 oranında arttığını hatırlattı ve BKM verilerine göre, akaryakıt istasyonlarında, bu yılın ilk altı aylık döneminde kredi kartıyla satış işlem tutarının 31 milyar lira olduğunu bildirdi. Akaryakıt istasyonları, 26 sektör içinde, kredi kartı kullanımında market ve alışveriş merkezlerinden sonra ikinci sırada geliyor. 

2017 yılının aynı dönemine göre, ilk altı aylık dönemde, istasyonlarda kredi kartı kullanım oranı %23,68 oranında arttığını kaydeden TABGİS, bayilerin yüksek komisyon maliyetlerini artık taşıyamaz hale geldiğini belirtti. 

Batı ülkelerinde akaryakıt için kredi kartı kullanan tüketiciler %2 ila %2,8 daha fazla ödeme yapıyor. Nakit ödeme ve kredi kartı ile ödeme bedeli pompa üzerinde ayrı ayrı ilan ediliyor ve tüketici ürünü nasıl alacağına buna göre karar veriyor. 

TABGİS akaryakıt sektöründe nakit ve kredi kartı gibi ödeme seçeneklerine göre farklı fiyatlamaya yeterli olabilecek kar marjı olmadığını anlatan açıklamasında kredi kartıyla yapılan satışlarda farklı fiyatlama yapılmasını önerdi. 

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş da 2 gün önce aynı sorunu dile getirmiş ve nakit ödeyene daha ucuz akaryakıt verilmesi önerisinde bulunmuştu. 

PÜİS: BENZİN NAKİT ÖDEYENE UCUZ VERİLSİN

Önceki ve Sonraki Haberler