1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. İzmir Çiğli’de çöpler elektriğe çevrilecek

İzmir Çiğli’de çöpler elektriğe çevrilecek

Enerji Günlüğü - İzmir Büyükşehir Belediyesi’ ne ait Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nde toplanan çöpler kurulacak biyogaz tesisinde...

İzmir Çiğli’de çöpler elektriğe çevrilecek

Enerji Günlüğü - İzmir Büyükşehir Belediyesi’ ne ait Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nde toplanan çöpler kurulacak biyogaz tesisinde elektriğe çevrilecek.

İzmir İli, Çiğli İlçesi, Harmandalı Gazi Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi, 1196 Parsel üzerinde İzmir Novtek Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 73,395 MWt kurulu gücünde Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi kurulması planlanıyor. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ ne ait Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi içerisinde 1196 parsel numarasında kayıtlı toplamda 31.161,42 m2 alanda kurulacak tesisin yaklaşık 220 milyon liraya malolması bekleniyor. 

Tesiste çöp deponi gazı (metan) yakıt olarak kullanılarak kalorifik değeri oldukça yüksek olan metan gazının, yakılmasından ziyade, hem bertarafı hem de bertaraf ederken elektrik enerjisi üretilmesi sağlanacak. 

Tesiste çöp biyogazı her biri 3.495 kWt kapasiteli 21 adet içten yanmalı gaz motorlarında yakılarak elektrik üretilecek. Çöp gazı tesisinde 400V olarak üretilen elektrik trafo ile yükseltilerek enerji nakil hatları vasıtasıyla ulusal şebekeye verilecek.  

Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcısı (PİGM) Ömer Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye’de metan gazı çıkarma çalışmaları için kanun değişikliği ve uygulama alanıyla ilgili düzenlemelerin yapıldığını ve ciddi anlamda sera gazı salımına neden olan bu gazın üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirtmişti.

KOCA: METAN GAZI ÜRETİMİ TEŞVİK EDİLMELİ

 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler