1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD’den Irak’a İran elektriği ve gazı için özel izin

ABD’den Irak’a İran elektriği ve gazı için özel izin

Enerji Günlüğü - ABD, elektrik ve doğalgaz sıkıntısı yaşayan Irak’ın komşusu İran’dan ithalata devam edebilmesi için Irak'a özel bir izin vererek...

ABD’den Irak’a İran elektriği ve gazı için özel izin

Enerji Günlüğü - ABD, elektrik ve doğalgaz sıkıntısı yaşayan Irak’ın komşusu İran’dan ithalata devam edebilmesi için Irak'a özel bir izin vererek geçici muafiyet tanıdı.

İran’a yönelik sertleştirilmiş yaptırımları 5 Kasım'da yürürlüğe sokan ABD, elektrik ve doğalgazda büyük ölçüde İran'a bağlı olan Irak yönetimine özel izin verdiğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İran özel temsilcisi Brian Hook, Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Irak'a İran'dan satın aldığı elektriğin ödemelerini yapmaya devam edebilmesi için muafiyet tanıdık. Bunun, Irak'a güneyindeki elektrik kesintilerini azaltmada yardımcı olacağını düşünüyoruz” dedi. 

Iraklı bir yetkili de ”İran'dan doğalgaz ve petrol alımını kademeli olarak nasıl azaltabileceğimize dair bir plan hazırlamamız için ABD bize 45 günlük süre verdi” açıklaması yapmıştı.

Irak İran'dan 2017 yılında 6 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. ABD işgaliyle yaşanan savaşta elektrik altyapısı tamamıyla zarar gören Irak’ta elektrik kesintileri ciddi bir sorun. 39 milyon nüfuslu ülkenin çoğu bölgesinde devlet elektriği günde sadece birkaç saatliğine tedarik edebiliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler