1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Turcas Petrol’den sürdürülebilir enerji piyasası için 3 öneri

Turcas Petrol’den sürdürülebilir enerji piyasası için 3 öneri

Enerji Günlüğü - Turcas Petrol A.Ş. COO’su Arkın Akbay, Türkiye’de sürdürülebilir bir enerji piyasası için maliyet bazlı ve verim odaklı fiyatlandırma,...

Turcas Petrol’den sürdürülebilir enerji piyasası için 3 öneri

Enerji Günlüğü - Turcas Petrol A.Ş. COO’su Arkın Akbay, Türkiye’de sürdürülebilir bir enerji piyasası için maliyet bazlı ve verim odaklı fiyatlandırma, yenilenebilir enerji kaynaklarının azami kullanımının desteklenmesi ve rekabetçiliği yüksek tedarik piyasası ve sosyal ihracat ve teknoloji gelişimi boyutlarının gözetilmesini önerdi.

Ankara’da başlayan 11. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nda gerçekleştirilen “Dünya ve Türkiye Enerji Piyasaları” adlı oturumda değerlendirmelerde bulunan Turcas Petrol A.Ş. COO’su Arkın Akbay, enerji piyasasında risklerin asgariye indirilebilmesi, arz ve talep planlaması ile optimal kapasite kullanımı, kaynakların verimli değerlendirilebilmesi ve tüm boyutları ile arz güvenliği için öneriler sundu. Akbay, 3 ana noktada topladığı önerilerini şöyle sıraladı:

  1. Maliyet bazlı ve verim odaklı piyasa fiyatlandırması ve kapasite mekanizması tasarımının geliştirilmesi ve sürekliliği
  2. YEKDEM Mekanizmasının süresi içinde korunması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının azami kullanımının desteklenmesi
  3. Maliyetleri yansıtan, rekabetçiliği yüksek tedarik piyasası ve sosyal ihracat ve teknoloji gelişimi boyutlarının gözetilmesi.

GÜNEŞ VE RÜZGAR PEAK FİYATLARI BASKILAYACAK

Dünyadaki elektrik üretimi bileşiminde özellikle yenilenebilir ve nükleer ağırlıklı olacak ve ağırlığını yitirecek bir kömür dünyası ile karşı karşıya olduğumuzu kaydeden Akbay, 2030 yılına kadar özellikle güneş ve rüzgarın büyümeyi karşılayacak kaynaklar olacağını ve bu kaynakların hidrokarbonun yerine geçerek peak fiyatları baskılayacağını ifade etti.

Akbay, enerji sektöründe teknolojik gelişmeler ve yeniliklere de değinerek, gelinen aşamada akıllı sayaçlar değil, akıllı sayaçların sağladığı verilerle ne yapılacağının önemli olduğunu kaydetti. Akbay 2018’de blockchain ile ilgili de güvenlik konusunun ön planda olduğunu ve güven sorununu kaldıracak konuların konuşulduğunu sözlerine ekledi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Ankara

Önceki ve Sonraki Haberler