1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çin sokaklarını ‘yapay Ay’ ile aydınlatacak

Çin sokaklarını ‘yapay Ay’ ile aydınlatacak

Enerji Günlüğü - Çin 2020’de sokak lambalarını kaldırmak ve elektrik harcamalarını kısmak adına uzaya ‘yapay Ay’ fırlatmayı planlıyor.Çin elektrik...

Çin sokaklarını ‘yapay Ay’ ile aydınlatacak

Enerji Günlüğü - Çin 2020’de sokak lambalarını kaldırmak ve elektrik harcamalarını kısmak adına uzaya ‘yapay Ay’ fırlatmayı planlıyor.

Çin elektrik tüketimini azaltarak tasarruf etmek için Güneş’in ışığını Dünya’ya yansıtmaya çalışıyor. Çin’in Sichuan bölgesindeki Chengdu şehrinde geliştirilen ve gerçek Ay ile ortaklaşa çalışacak ancak parlaklığı onun 8 katı kadar olacak “aydınlatma uyduları” Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nden fırlatılacak. İlk fırlatma başarılı olursa 2022’de üç tanesi daha onu izleyecek. İlk fırlatma deneysel olsa da 2022’de fırlatılması planlanan uydular hem ticari hem kentsel anlamda işlevsel olacaklar. 

YILDA 170 MİLYON DOLAR ELEKTRİK TASARRUFU MÜMKÜN

Eğer insan yapımı Ay’lar Güneş ışığını yansıtarak 50 kilometrekarelik alanı aydınlatırlarsa, Chendgu bölgesindeki kırsal alanda sokak lambalarına ihtiyaç kalmayacak. Böylece elektrik harcamaları yılda yaklaşık 1,2 milyar Yuan (170 milyon Dolar) azalabilecek. Ayrıca felaket anlarında elektrik kesintisi olması durumunda dünya dışındaki bir ışık kaynağı, kurtarma çalışmalarında faydalı olabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler