1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Star Rafineri resmen üretimde!

Star Rafineri resmen üretimde!

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye tarafından İzmir Aliağa’da kurulan yıllık 10 milyon tonluk işleme kapasitesine sahip Star Rafineri resmen üretime başladı. Azerbaycan...

Star Rafineri resmen üretimde!

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye tarafından İzmir Aliağa’da kurulan yıllık 10 milyon tonluk işleme kapasitesine sahip Star Rafineri resmen üretime başladı. 

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR tarafından İzmir Aliağa’daki Petkim Yarımadası’nda kurulan Türkiye’nin beşinci petrol arıtma tesisi (rafineri) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in de katıldığı bir törenle resmen açıldı. Açılış törenine SOCAR CEO’su Rövnag Abdullayev ile SOCAR Türkiye yetkilileri ve çok sayıda yerli yabancı davetli de katıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada Star Rafinerisi’ni “Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesi” olarak nitelendirdi. Erdoğan, “Petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar civarında tasarruf edilmesi, petrol ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor” dedi. 

Star Rafinerisi’nin açılışıyla dünyaya örnek teşkil eden iki ülke ilişkilerinin bir adım daha öteye taşındığını vurgulayan Erdoğan şunları söyledi: 

“Azerbaycan’la ilişkilerimizi sadece hamaset, sadece siyaset boyutunda bırakmayıp güçlü bir ekonomik çerçeveye de oturtuyoruz. Türkiye ile Azerbaycan’ın öncülüğünde hayata geçirdiğimiz her proje ülkelerimizin bölgesel güç olma vasfını tahkim etmektedir. Dünyanın ticaret savaşları ve krizlerle sarsıldığı bir dönemde birer birer açılışını yaptığımız bu projelerin ülkelerimizi hem tek tek kendi gayelerine hem de ortak hedeflerine yaklaştırdığına inanıyorum.” 

Star Rafinerisi’nin 6,3 milyar dolarlık bir yatırım olduğuna dikkati çeken Erdoğan, konteyner limanı ve petro kimya tesisleriyle birlikte SOCAR’ın yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırıma imza attığını anlattı. Star Rafineri’nin son 30 yıldır gerçekleştirilen en büyük reel sektör yatırımı olduğunun altını çizen Erdoğan, bu tesislerin Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en büyük petrol tesislerinden biri olarak faaliyet göstereceğini kaydetti. 

Star Rafineri’de günde 214 bin varil, yılda 10 milyon ton ham petrol işlenecek. 1,6 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip rafineride dizel, nafta, jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünleri üretilecek. 

Star Rafineri, 4.8 milyon ton dizel üretimiyle, Türkiye’nin motorin ithalat oranını yüzde 40’ın altına çekecek. Jet yakıtı üretimiyle ülkenin dışa bağımlılığını azaltacak tesisler, nafta üretimiyle de, Socar’ın diğer şirketi Petkim ana girdisini ithalat yoluyla temin etmekten kurtulacak. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / İZMİR 

STAR RAFİNERİ ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

STAR RAFİNERİ TÜRKİYE’NİN PETROL DENGELERİNİ DEĞİŞTİRECEK - NEJAT TAMZOK

Önceki ve Sonraki Haberler