1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ETD: Enerji ticaretinde ikili anlaşmalar iptal edilmemeli

ETD: Enerji ticaretinde ikili anlaşmalar iptal edilmemeli

Enerji Günlüğü - Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Tamer Çalışır, enerji ticaretinde son dönemde yaşanan ikili anlaşmalardaki iptallerin koşullar...

ETD: Enerji ticaretinde ikili anlaşmalar iptal edilmemeli

Enerji Günlüğü - Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Tamer Çalışır, enerji ticaretinde son dönemde yaşanan ikili anlaşmalardaki iptallerin koşullar ne olursa olsun yaşanmaması gerektiğini söyledi.

Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Tamer Çalışır, Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında yaptığı değerlendirmede, enerji ticaretinde yapılan kontratların şartlar ne olursa olsun iptal edilmemesi gerektiğini belirtti. 

Çalışır, “İkili anlaşmaların piyasalarda yaşanan sorunlar nedeniyle, anlaşma gereklerinin yerine getirilememesi nedeniyle iptal edilmesi sözkonusu. Biz bir çerçeve anlaşma veriyoruz ve şu kadarını iptal edin şu kadarını etmeyin deme yetkimiz yok. 2014 yılında altına imza attığımız EFET anlaşmasının imzalanması ve buna sadık kalınması bizim için çok önemlidir. ETD olarak şart ne olursa olsun ikili anlaşmaların feshedilmemesi gerektiğini sürekli söylüyoruz. Eğer anlaşmalarda bir revizyon yapma şansı varsa kimseye haber vermeden, konuşmadan enerji vermeyi kesmek enerji ticaretinin inandığı değerlerle örtüşmüyor. Herşeye rağmen çözüm bulunması bizim için kritik önemde. Teminat mekanizmasının temellerinin doğru kurulması piyasa açısından önemli” ifadesini kullandı.

KONTRAT İPTALLERİNİN ÇEŞİTLİ NEDENLERİ VAR

Kontrat iptallerinin bir çok nedeni olduğunu belirten Çalışır, “Bunun nedeni sadece doğalgaz arz sıkıntısı değil. Geçmişe de bakmak lazım. Bir çok etkenle birlikte son kullanıcının fiyatının en makul seviyede tutulma güdüsüyle birlikte sorunlar oldu. 2017 yılında kuraklığın da etkisiyle enerji piyasalarında farklı dengeler kurulmaya başladı. Ticaretteki tıkanıklık EPDK ve ilgili kurumların devreye girmesiyle en azından devam etme düzeyine geldi. Fiyatlarda yüzde 150 lerde bir artış sözkonusu. Piyasanın güven algılaması belki biraz daha iyi yönetilebilirdi. Satış kanalında da enerjinin daha rahat fiyatlandırılabilmesi sağlanabilirdi. Kur etkisini de üstüne koyduğumuzda gelinen nokta dengelerin tam oturmadığı görülüyor” dedi.

ENERJİDE SÜBVANSİYONLAR OLMAMALI

Her geçen yıl farklı sorunlarla mücadele ettiklerini kaydeden Çalışır, enerjide sübvansiyonların olmaması gerektiğini belirterek, “Sübvansiyonun kaldırılması gerektiği de bu son yaşananlardan sonra gün yüzüne çıktı” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Antalya/Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler