1. HABERLER

  2. PETROL

  3. LPG’li otomobiller AVM’lere giriş vizesi bekliyor

LPG’li otomobiller AVM’lere giriş vizesi bekliyor

Enerji Günlüğü - LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay, LPG pazarının otogaz satışlarındaki hızlı artışın etkisiyle büyüdüğünü belirterek otogazlı...

LPG’li otomobiller AVM’lere giriş vizesi bekliyor

Enerji Günlüğü - LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay, LPG pazarının otogaz satışlarındaki hızlı artışın etkisiyle büyüdüğünü belirterek otogazlı araçların kapalı otoparklara giriş yasağının kalkmasıyla LPG’li araç sayısının kısa sürede 5 milyonu aşacağını söyledi.  

Türkiye LPG Derneği Başkanı ve İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, Antalya'daki 9. Enerji Zirvesi sırasında bir grup gazetecinin sorularını cevapladı. LPG sektörünün 2018 yılının ilk yedi ayında 3.7 oranında büyüdüğünü belirten Aratay’ın verdiği bilgiye göre bu dönemde tüplü LPG segmentinde yüzde 5.7’lük daralma yaşandı. Aratay’a göre bu düşüş önümüzdeki dönemde de yüzde 3’ler mertebesinde devam edecek.

TÜPGAZDA KÜÇÜLME DEVAM EDECEK

Eyüp Aratay'a göre tüplü LPG satışındaki düşmenin temel nedeni doğalgazın yayılması. Aratay, “101 ilçeye daha doğalgaz gitmesi önümüzdeki dönemde tüplü LPG’de satış daralmasına yol açacak” dedi. Dökme LPG segmentinde de yüzde 33’ten fazla daralma yaşandığını kaydeden Eyüp Aratay, “Onun nedeni başka. Raporlama tekniğiyle ilgili teknik bir sorun var. Otogaz ve dökme tüplü arasında kaymalar var” ifadesini kullandı. 

OTOGAZ PİYASASI BÜYÜDÜ 

Tüplü ve dökme ürün satışları azalsa da otogaz LPG segmentindeki büyümenin devam ettiğini anlatan Eyüp Aratay şunları söyledi: “Artık LPG pazarının yüzde 80’i otogaz olarak ifade edilir boyuta geldi. LPG otogaz satışları ilk yedi ayda yüzde 8.5 büyüdü” dedi. 

4.8 MİLYON ARAÇ LPG’Lİ

Otogaz satışlarını LPG’li araç pakındaki büyümenin tetiklediğini kaydeden Aratay şöyle dedi: 

“Toplam binek araç parkının yüzde 38’i, yani 4.8 milyon araç LPG ile çalışıyor. LPG’li araç oranı geçmişe göre biraz düşse de, toplam LPG’li araç sayısında artış yüksek. Ticari araçlar ise dizel ağırlıklı, LPG’den söz edemiyoruz. CNG’de de beklenen sonuçlar elde edilemedi. O pazarda ciddi bir büyüme öngörmüyoruz.”

OTOGAÇ İSTASYONU ŞAMPİYONU TÜRKİYE 

Türkiye’nin 10 bin 300 istasyon ile dünyada en fazla otogaz istasyonuna sahip ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Aratay, “En fazla LPG’li aracın bulunduğu ülkeyiz. Bütün bunların temel nedeni yasal düzenlemenin zamanında düzgün şekilde yapılması” dedi. 

OTOGAZLI ARAÇLARA AVM VİZESİ YOLDA 

LPG’li araçlara kapalı otoparklara giriş yasağını sektörün en önemli sorunlarından biri olarak nitelendiren LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay, bu yasağı uygulayan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Bu yasağın kalkması için ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan Aratay “Altyapıyı hazırladık. Sadece Çevre Bakanlığı’nın bina güvenliğiyle ilgili düzenleme değişikliği adımını bekliyoruz. Bu yapılırsa LPG’li araç sayısı kısa sürede 5 milyon adedin üzerine çıkar” diye konuştu. 

LPG GÜVENLİ BİR YAKIT 

LPG’li araçlarla ilgili güvenlik algısını değerlendiren Aratay, “LPG ile ilgili kazalar hafızalarda yer tutuyor. Son yıllarda bir kaza hatırlamıyorum. En az diğer yakıtlar kadar güvenli. Çoğu yerde daha da güvenli. Yaklaşık 20 milyon kişi bilfiil LPG’li araçla yaşamını devam ettiriyor. Hem ekonomik, hem de güvenli. Kapalı otoparklara giriş imkanı LPG’li araçlarla ilgili algıyı daha da iyileştirerek, pazar büyümesini de yukarı yönlü etkiler diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

BAKKAL NAHBUR TÜP DAĞITMAMALI 

2 kg üzeri LPG tüplerinin evlere teslim zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan Aratay “Tüpler, şirketlerin sözleşmeli bayilerle yaptıkları organizasyonla evlere teslim edilmeli. Bakkal, nalbur, sucu gibi noktalar sorun oluşturuyor. Düzenleyici kurumla bu konuda düzenleme için temas halindeyiz” diye konuştu.

LNG PAZARI DA BÜYÜDÜ 

Eyüp Aratay, Türkiye’deki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satışlarının ilk yedi ay itibariyle yüzde 6.85 artışla 360 milyon metreküp seviyesine çıktığını belirtti. Aratay “Bu büyümenin temel motivasyonu inşaat ve yol yapım yatırımlarının hızlanması ile turizmdeki pozitif ivmelenme” dedi. 

AĞIR TAŞITARDA LNG YAYILACAK

Dizel ürün fiyatlarıyla LNG fiyatları arasındaki makasın henüz fizibıl noktaya gelmediğini aktaran Aratay, “Kişisel görüşüm, kısa ve orta vadede Türkiye’de ağır taşıtlarda LNG kullanımının yayılacağı. İlk LNG kamyonumuzu getirip operasyona soktuk. Şu anda test ediliyor. Kendi nakliye filomuzu LNG ile beslemeyi düşünüyoruz” diye konuştu. 

KAREKODLU TÜP İÇİN EK SÜRE TALEBİ 

Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay, LPG tüplerinde karekod zorunluluğu için verilen sürenin 2019’da dolacağını hatırlatarak “Bu süre de yetmeyecek. Karekod devreye girdiğinde tali bayi yapısı sistemi kitleyecektir. İçişleri Bakanlığı’nın da devreye girmesi gerekecek. Türkiye’de 70 milyon tüp var ve hepsi dolaşımda değil. Önerimiz, kademeli geçiş yapılması. Yeni tüplerde zorunlu olsun. Tamir tüpü dediğimiz belli dönemlerde bakıma geldikçe zorunlu olsun. Diğerleri tesislere geldikçe kademeli şekilde kodlansın” dedi.

AKARYAKIT PAZARI YÜZDE 9.2 BÜYÜDÜ 

Akaryakıt piyasasına ilişkin son verileri paylaşan Aratay, “İlk 7 ayda motorin satışları yüzde 9.8 artmış durumda. Benzin satışları 3.6 arttı. Toplamda akaryakıt pazarı yüzde 9.2 büyümüş” ifadelerini kullandı.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler