1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Atasoy: Elektrik dağıtımda dijitalleşme fiyatları düşürecek

Atasoy: Elektrik dağıtımda dijitalleşme fiyatları düşürecek

Enerji Günlüğü - ELDER Yönetim Kurulu Üyesi Hidayet Atasoy, elektrik dağıtım sisteminin dijitalleşmeye doğru gittiğini ve tipik bir IT şirketi olacağını...

Atasoy: Elektrik dağıtımda dijitalleşme fiyatları düşürecek

Enerji Günlüğü - ELDER Yönetim Kurulu Üyesi Hidayet Atasoy, elektrik dağıtım sisteminin dijitalleşmeye doğru gittiğini ve tipik bir IT şirketi olacağını düşündüğünü, bunun da maliyet ve fiyatlara yansımasının büyük olacağını kaydetti.

ELDER Yönetim Kurulu Üyesi ve KCETAŞ Genel Müdürü Hidayet Atasoy, Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen oturumda yaptığı değerlendirmede, elektrik dağıtım sisteminin şu anda konvansiyel bir sistem olduğunu kaydederek, sistemin dijitalleşmeye doğru gittiğini ve tipik bir IT şirketi olacağını düşündüğünü kaydetti.

Atasoy, “Bir an için teknolojinin çok çok değiştiğini düşünelim. Bunun maliyetlere ve fiyatlara çok önemli etkisi olacaktır. Dağıtım sistemine ihtiyaç olmayacağını düşünelim. Elbette yok olmayacak ama daha dar daha kompakt alanlarda olacak. Onun dışında bir dağıtım sistemi olmayabilir. Akıllı sayaçlarda sayaç okuma maliyet kalemi olmayacak ve bunun fiyatlara yansıması olacak. Yani konvansiyonel sistemden yeni bir formattaki sisteme geçiş olduğunda maliyet ve fiyatlara yansıması büyük olacaktır ve belki de fiyatlar çok düşecektir. Dağıtım sistemi bir dijitalleşmeye doğru gidiyor. Tipik bir IT şirketi olacak diye düşünüyorum. Bu yatırımlar önem kazanacak hantal yatırımlardan ziyade. Yine karbon içermeyen yatırımlar olacak, yenilenebilir enerji yatırımları olacak. Üçüncü olarak da tek bir sistem yerine küçük küçük adacıklar halinde tüketimin olacağı yerlerde yoğunlaşan çok farklı teknolojilere sahip olacak. Bunun da fiyatları düşürücü etkisi olacak” ifadesini kullandı.

SON KAYNAK TARİFESİ DÜŞMELİ

Elektrik dağıtım şirketlerinin 15-20 milyar dolar civarında bir yatırım yaptıklarını ve bunun doğal olarak fiyatlara da yansıyacağını belirten Atasoy,  son dönemde sıkça gündeme gelen elektrik zamları konusunda fiyatlara alışın mesajı verdi. Atasoy, “Özel sektör dağıtım sektörüne 15-20 milyar dolar civarında bir yatırım yapmışsa bu doğal olarak fiyatlara da yansıyacaktır. Son dönemdeki döviz kurlarındaki yükseliş bunu biraz hızlandırdı” ifadesini kullandı. 

Son kaynak tarifesi düzenlemesine de değinen Atasoy, “Son kaynak farklı bir kalem tabi, amacı serbest rekabeti sektörde oluşturmak. Şu anda 50 milyon kWh. Şu anda serbest ticareti biz özel sektör tarafı oluşturamadık. Baştan çok yanlış başladık. EPİAŞ’ın takas sistemini oturtmamış olması bunda etken tabi. Mevcut durumda yapısal bir sorun var. Sanayi yakın zamana kadar en ucuz elektriği kullanırdı ama şu anda neredeyse en pahalı elektriği kullanıyor. Bu düşmeli. Ama fiyatları ne kadar düşürecektir? Çok aşağı çekeceğine inanmıyorum. Bu fiyatlara alışmamız lazım. Fiyatlar artık bundan aşağısını kolay kolay görmez” değerlendirmesini yaptı.

DIŞSAL FİNANSAL SORUNLAR YAŞANIYOR

Elektrik sektöründe dağıtımın işin omurgası olduğuna dikkat çeken Atasoy, “Dağıtım şirketlerinin teknik kapasite ve yatırım anlamında hiç bir ciddi sorunu yok. Çok büyük bir yatırım yapıldı. Şu anda dışsallıklardan kaynaklı finansal sorunlar yaşanıyor. Bunun üzerinde durulması gerekiyor” dedi.

KAMU HEDEFLERİMİZİ DÜŞÜRECEKTİR

Atasoy ayrıca önümüzdeki bir iki yılda yatırımların aynı hızla devam etmeyeceğini de kaydetti. EPDK'nin belirleyeceği getiri oranının da bu konuda belirleyici olacağını belirten Atasoy, “Geçen 4-5 yıldaki kadar yatırım olmayacaktır ama kamunun getirdiği hedefler gerçekleştirecek. Kamu bu konuda hedef düşürmeye gidecektir” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Antalya/ Enerji Günlüğü  

 
Önceki ve Sonraki Haberler