1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkoğlu: Vadeli İşlemler Piyasası’nı bir yıl içinde kuracağız

Türkoğlu: Vadeli İşlemler Piyasası’nı bir yıl içinde kuracağız

Enerji Günlüğü - EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, yürütmekte oldukları çalışmalar kapsamında bir yıl içinde doğalgaz ve elektrik piyasasında...

Türkoğlu: Vadeli İşlemler Piyasası’nı bir yıl içinde kuracağız

Enerji Günlüğü - EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, yürütmekte oldukları çalışmalar kapsamında bir yıl içinde doğalgaz ve elektrik piyasasında fiziksel teslimatlı vadeli işlemler piyasası kuracaklarını açıkladı.

EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Bölgesel Enerji Ticaret Merkezleri: Fırsatlar ve Riskler’ konulu değerlendirmesinde, “GİP ve DGP var, 1 Eylül itibariyle doğalgaz piyasamız var ama yeterli değil. Biz vadeli işlemler piyasası çalışmalarına başlamıştık. Kur artışıyla birlikte bu fazla vurgulanır oldu ve bunu herkes istiyor. Bu konuda şu an hem doğalgaz hem elektrikte çalışmalar yürütüyoruz. Fiziksel teslimatlı vadeli işlemler borsa İstabul’da yapılıyor bu konuda çalışmalar yapıp bunun EPİAŞ’ta yapılmasını sağlamak istiyoruz. SPK ile görüşmeler tamamlandıktan sonra kanun değişikliğiyle birlikte hayata geçecek.” dedi. 

Vadeli işlemlerle ilgili takvim olarak niyetlerinin bir yıl olduğunu kaydeden Türkoğlu, “Vadeli işlemlerle ilgili takvim olarak niyetimiz gelecek yıl 10. Enerji Zirvesi’nde, aynı doğalgazda olduğu gibi, evet başladık demek” ifadesini kullandı.

TİCARET MERKEZİ NASIL OLUNUR?

Türkoğlu Bölgesel işbirliklerinin çok kısıtlı olduğuna dikkat çekerek hem piyasa işletmeciliği hem ticaret anlamında Türkiye’nin hub olmasını istediklerini kaydetti. Türkoğlu, “Ticaret merkezi nasıl olunur, fırsatlar neler? Bunu istiyorsak referans fiyatının oması lazım. Geri dönüşü görmek istiyorsunuz bunun için en önemli kriter referans fiyat. Bu güne kadar alım garantisi nedeniyle rahat hesaplamalar yapıldı ama bundan sonra teşvik mekanizması güncellendikçe karşımıza çıkacak şey piyasa fiyatı. Bu da ya ikili anlaşmalarla olacak ya da borsada EPİAŞ’a gelip alım satım yapacaklar. Fiyatın gerçek anlamda piyasa şartlarında oluştuğuna da inanıyorum. Bunun dışında ticaret merkezi olmak için hacim gerekiyor. Türkiye bu anlamda da çok şanslı. Yatırımcı olmak için iştahlı olmak için bu şartlar da var.” dedi.

Sabiha KÖTEK - Antalya/ Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler