1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Arslan: Doğalgaz dağıtımında atıl yatırımları değerlendireceğiz

Arslan: Doğalgaz dağıtımında atıl yatırımları değerlendireceğiz

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz dağıtımında atıl konumda olan 3 milyon tüketicisinin sisteme katılımını sağlamak için...

Arslan: Doğalgaz dağıtımında atıl yatırımları değerlendireceğiz

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz dağıtımında atıl konumda olan 3 milyon tüketicisinin sisteme katılımını sağlamak için çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen ’Elektrik ve Doğal Gaz Piyasalarında Dağıtım ve Perakende’  başlıklı oturumda değerlendirmelerde bulunan GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye doğalgaz piyasasının her yıl bir milyon tüketici eklenerek 14 milyona ulaştığını ancak bu tüketicilerin tamamının çeşitli nedenlerle bu haklarını kullanmadığını belirterek, bu atıl yatırımın değerlendirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. 

Arslan, “Doğalgaz dağıtımının en önemli konusu 3 milyonun doğalgazı kullanmaması. Bunun nedeni küçük ilçelerde tesisat sektörünün gelişmemiş olması ve tabi fiyatların yükselmesi. Bunun için de tüketiciyi işin içine katabilecek, mutfağında veya ısınmada kullanımını sağlayacak bazı çözümler üzerinde çalışıyoruz. Bunun için uğraşıyoruz. Çünkü atıl duran bir yatırımımız var” dedi.

Türkiye’de doğalgaz dağıtım ağının genişlemesiyle birlikte göç hareketinin azaldığını ve yine ağaç kesimlerinin azaldığını ifade eden Arslan, doğalgaz piyasasının yılda bir milyon tüketicinin eklendiği çok hızlı gelişen bir piyasa olduğunu kaydetti.

KONUTLARDA DOĞALGAZ KULLANIMI % 7 AZALDI

Arslan konutlardaki tüketimin geçtiğimiz yıl 713 metreküp iken bu yıl 600 metreküpe düştüğünü ve bunun da yüzde 7’lik bir düşüşe tekabül ettiğini belirterek, ilk altı ayda hava durumunda 2 derece üzerinde bir ısı değişikliğinin bunda etkili olduğunu söyledi. 

SANAYİCİ İLAVE MALİYETLERDEN KURTULACAK

Bu yıl içinde alınan önemli kararlardan birinin de OSB ile ilgili alınan değişiklik olduğunu kaydeden Arslan, “Şimdi yeni kanun ve EPDK düzenlemeleriyle artık dağıtım şirketleri OSB’ler kabul ettiği müddetçe yatırım yapabilecekler. Sanayicilerin ilave maliyetleri de karşılıksız ve bedelsiz bir bakımlarla azalmış olacak. Bu sanayici için çok avantajlı bir konu oldu. EPDK kararlarını kutlamak gerek. Bu sanayiye büyük katkı sağlayacak” dedi.

SOSYAL TARİFELERDE VERİMLİLİK ÖNE ÇIKARILMALI

Tüketici tarafında elektrik piyasasında olduğu gibi gazda da sosyal tarife çalışmaları yapıldığını kaydeden Arslan,  “Sosyal tarife yerine verimliliği öne çıkarmalı. Ayrıca israfı da önlemeli. 900 m3 kullanırsanız fiyat şu, 3000 m3 kullanırsanız şu şeklinde bir kontrat yapabilirsiniz. Bizim gazda yapacağımız şeyin bu yönde olması gerektiği kanaatindeyim. Aksi taktirde fiyatlar iyice şişecek gibi gözüküyor” dedi.

Arslan ayrıca yatırımların finansmanı konusunun önümüzdeki dönemde çok zorlaşacağını ve bu konuda önlem alınması gerektiğine de dikkat çekti. 

Sabiha KÖTEK - Antalya / Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler