1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kaleli, YEKA güneş 2 ihalesinde 5 cent altı fiyat bekliyor

Kaleli, YEKA güneş 2 ihalesinde 5 cent altı fiyat bekliyor

Enerji Günlüğü - İkinci YEKA ihalesinin şartnamesi fabrika kurma şartı, depolama ve uzun dönemli Ar-Ge zorunluluklarını içermiyor. GÜNDER Başkanı...

Kaleli, YEKA güneş 2 ihalesinde 5 cent altı fiyat bekliyor

Enerji Günlüğü - İkinci YEKA ihalesinin şartnamesi fabrika kurma şartı, depolama ve uzun dönemli Ar-Ge zorunluluklarını içermiyor. GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, ihaleden 5 cent'in altında bir fiyat çıkmasını bekliyor. 

YEKA-2 GES ihalesi, önceki YEKA ihalesinden farklı olarak fabrika kurma şartı, uzun dönemli Ar-Ge zorunlulukları ve depolama tesisi gibi şartları içermiyor. 

Bu farklılığın, YEKA-2 ihalesinde birim fiyatların belirgin şekilde düşük seviyelerde oluşması yönünde beklenti oluşturduğunu kaydeden Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, 5 dolar/cent veya altında bir fiyat öngördüklerini kaydetti. 

MALİYETLERDE BELİRGİN DÜŞÜŞ OLDU

Kutay Kaleli şöyle konuştu, “YEKA-2 ihalesinde birim fiyat oluşumuna etki edecek birkaç faktör olduğunu düşünüyoruz. YEKA-1’de şartnamede karşımıza çıkan bazı zorunluluklar YEKA-2’de söz konusu edilmemiş. Örneğin fabrika kurma şartı, uzun dönemli Ar-Ge zorunlulukları ve depolama tesisi şartları getirilmemiş. Bu yenilik, yatırım maliyetlerinin azalmasına neden olacak önemli bir etken. İkincisi, bütün dünyada önce panel üretiminde kullanılan hammadde ve malzemelerin fiyatlarında belirgin düşüşler oldu. Dolayısıyla panel üretim maliyetleri ve panel fiyatları da düştü. Bu da GES yatırımlarının maliyetlerinde gözle görülür düşüşe neden oldu. Bunların YEKA-2’ye yansımaları da teklif edilecek fiyatlarda kendini gösterecektir diye düşünüyoruz. Sektördeki kanaat, kilovatsaat başına 5 dolar/cent veya daha düşük bir fiyat çevresinde beliriyor”.

Üç farklı şehirdeki yatırımlar için üç ayrı ihale açılıyor olmasını da olumlu bulduklarını belirten Kutay Kaleli, “Bu sayede yatırımların finansmanı da kolaylaşacaktır. Rekabet ortamına da katkısı olacağını zannediyorum” diye konuştu. 

ŞARTNAME SEKTÖR GÖRÜŞÜ DİKKATE ALINARAK HAZIRLANMIŞ

İhale duyurusunun erken yapılmasının yabancı yatırımcıların ilgisi açısından pozitif etki yapacağını söyleyen Kaleli, sözlerini şöyle tamamladı, “GÜNDER olarak bizler de sektörel bir toplantı yaparak her bir madde için sektör paydaşlarının görüşlerini almış ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına iletmiştik. Görüyoruz ki Bakanlığımız şartnameyi hazırlarken sektörün görüşlerini de dikkate almış. Şartnamede, depolamayla ve kapasiteyle ilgili bir düzenleme yok. Orada bir belirsizlik var. Ancak Bakanlığın yaklaşımı, bu konuda da sektörün önünü açacak bir düzenleme getirileceği yönünde beklenti oluşturuyor”. 

YEKA-1 projesinde ihaleyi kazanan ortak girişim grubu 6,99 dolar/cent fiyatla ihaleyi kazanmıştı. Açıklanan YEKA-2 GES ihalesinde ise tavan fiyat, kilovatsaat başına 6,5 dolar/cent olarak duyuruldu.  

YEKA-1 HAKKINDA

Bin megavatlık Karapınar YEKA güneş enerjisi santrali; 500 megavat kapasiteli entegre panel üretim fabrikası ve Ar-Ge tesisi kurulumu için geçen yıl açılan ihaleyi Kalyon Holding ve Güney Koreli Hanwha Q-Cells ortak girişimi kazandı. 

Kalyon-Hanhwa ortaklığı, 15 yıl alım garantisi sağlanan ihalede, kilovatsaat başına 6,99 dolar/cent ile en iyi teklifi verdi. Projede panel üretiminde ilk yıl yüzde 60, ikinci yıldan itibaren de yüzde 70 yerlilik oranı olması planlanıyor. 

Kalyon Holding, Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata, YEKA güneş projesi kapsamındaki Türkiye’nin ilk entegre panel üretim fabrikasının Ankara’da Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kurulacağını açıklamıştı. 

 

ÜÇ İLDE TOPLAM 1000 MWE YEKA SAHASI İHALE EDİLECEK

GÜNDER YEKA-2 GES İÇİN SEKTÖR TOPLANTISI DÜZENLİYOR

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler