1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Türkiye dünyanın en fazla kömür projesine sahip dördüncü ülkesi

Türkiye dünyanın en fazla kömür projesine sahip dördüncü ülkesi

Enerji Günlüğü - 38.000 MW’ın üzerinden yeni kömürlü termik santral planlarına sahip Türkiye, dünyanın en fazla kömürlü termik santral projesine...

Türkiye dünyanın en fazla kömür projesine sahip dördüncü ülkesi

Enerji Günlüğü - 38.000 MW’ın üzerinden yeni kömürlü termik santral planlarına sahip Türkiye, dünyanın en fazla kömürlü termik santral projesine sahip dördüncü ülkesi konumunda.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 1,5°C Özel Raporu’nun açıklanacağı tarihten dört gün önce, sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan dünyanın en büyük 120 yeni kömürlü termik santral planlayan şirketi listesi yayınladı. Urgewald ve 28 STK’dan oluşan ortakları, yeni kömürlü termik santral projelerinin yüzde 68’ini elinde bulunduran en büyük 120 şirketin isimlerini ve proje detaylarını açıkladı.

Dünyada yeni kömürlü termik santral planlayan en büyük 120 şirketin arasında beş tane de Türkiye’den şirket var. Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) planladığı 15 bin 370 MW kurulu güç ile küresel listede yedinci sırada yer alıyor. EÜAŞ’ın ihaleye çıkarmayı planladığı kömürlü termik santral projelerinden en büyüğü 5 bin MW’lık Konya Karapınar projesi. 

38.000 MW’ın üzerinden yeni kömürlü termik santral planlarına sahip Türkiye, dünyanın en fazla kömürlü termik santral projesine sahip dördüncü ülkesi konumunda. Bu ek kapasitenin yaklaşık 1.000 MW’ını rehabilitasyon çalışmalarıyla kapasite artırımı planlanan mevcut kömürlü termik santralleri oluşturuyor. Resmi 2023 hedeflerine göre, Türkiye kömüre dayalı enerji üretimini ikiye katlayacak.

DÜNYA TERMİK SANTRALLERİ YÜZDE 33 ARTACAK

Halihazırda, 59 ülkede planlama ya da geliştirme aşamasında 1.380 yeni kömürlü termik santral ya da ünite mevcut. Bu yeni kömürlü termik santrallerin inşaatları tamamlandığı takdirde, küresel kömürlü termik santral filosuna 672 bin 124 MW eklenerek yüzde 33’lük bir artış yaşanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler