1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Lisanssız elektrik üreticilerinin dağıtım bedeli düştü

Lisanssız elektrik üreticilerinin dağıtım bedeli düştü

Enerji Günlüğü - Lisanssız elektrik üretim tesislerine, şebekeye verdikleri elektrik için uygulanan sistem kullanım ve reaktif güç bedellerinin her biri yaklaşık...

Lisanssız elektrik üreticilerinin dağıtım bedeli düştü

Enerji Günlüğü - Lisanssız elektrik üretim tesislerine, şebekeye verdikleri elektrik için uygulanan sistem kullanım ve reaktif güç bedellerinin her biri yaklaşık yüzde 3 düşürüldü. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren geçerli elektrik fiyat tarifelerini yayınladı. Yeni tarifeyle, lisanssız elektrik üreticilerine uygulanan dağıtım bedelleri de değişti. 31 Aralık 2017 tarihinden önce geçici kabule hazır tutanağı alan lisanssız üreticiler için uygulanan kilovatsaat (kWh) başına dağıtım bedeli  2.9477 kuruştan, 2.8580 kuruşa düştü. 

31 Aralık 2017 tarihinden sonra geçici kabule hazır tutanağı alan tesislere uygulanan kWh başına dağıtım bedeli rakamı ise 11.7907 kuruştan, 11.4318 kuruşa indirildi. 

Bu değişiklikler lisanssız elektrik üreticilerinden alınan dağıtım bedelinin yüzde 3 aşağı çekilmesi anlamına geliyor. 

REAKTİF ENERJİ BEDELİ DE İNDİRİLDİ

Yeni elektrik tarifeleriyle birlikte, lisanssız elektrik üretim tesislerine uygulanan reaktif enerji bedeli de değişti. Buna göre, daha önce 19.1930 kuruş olarak uygulanan birim (kVARh) başına reaktif enerji bedeli, 18.6089 kuruşa düşürüldü. Söz konusu değişiklik, lisanssız üretim tesisleri için reaktif enerji bedelinin yüzde 3 azalması anlamına geliyor. 

GÜNEŞ, RÜZGAR, JEOTERMAL, BİYOKÜTLE, SU

Türkiye'de rüzgar, güneş, jeotermal, su ve biyokütle gibi kaynaklardan lisanssız elektrik üretimi yapılabiliyor. Halen en en çok lisanssız tesis sayısını güneşe dayalı elektrik üretim santralleri oluşturuyor. Sınırlı sayıda rüzgara ve biyokütleye dayalı elektrik üretim tesisi bulunuyor.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler