1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Dönmez: Enerji teknoloji üreticisi olmayı amaçlıyoruz

Dönmez: Enerji teknoloji üreticisi olmayı amaçlıyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin sadece kendisi için değil geniş bir coğrafyanın enerji teknoloji üreticisi...

Dönmez: Enerji teknoloji üreticisi olmayı amaçlıyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin sadece kendisi için değil geniş bir coğrafyanın enerji teknoloji üreticisi haline gelmeyi amaçladığını söyledi. 

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 2018-2019 akademik yılı açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji teknolojilerinin yerleştirilmesi için çok önemli adımlar attıklarını belirterek, “Amacımız sadece Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak değil, bölgemizdeki yüksek potansiyeli de göz önüne alarak, geniş bir coğrafyanın enerji teknoloji üreticisi haline gelmek" diye konuştu.

Türkiye'nin hedeflerinin ve hayallerinin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını vurgulayan Dönmez yaptığı konuşmada, “Yaptığımız her ihaleye muhakkak yerli istihdam ve yerli üretim şartı koyduk. Mesela yenilenebilir enerjide firmalar en az yüzde 80 yerli mühendis ve iç istihdam etmek zorunda. Bunun yanı sıra yenilenebilir enerji ekipmanlarının yerli üretim şartını da yerine getirdik. Türkiye'nin ilk entegre yani güneş paneli üretim fabrikasının temellerini geçtiğimiz yıl Ankara’da atmıştık. Yakında rüzgar enerjisinde de inşallah yerli üretim yapan bir fabrikamız devreye girecek. Amacımız sadece Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak değil, bölgemizdeki yüksek potansiyeli de göz önüne alarak, geniş bir coğrafyanın enerji teknoloji üreticisi haline gelmek" diye konuştu. 

NÜKLEER TEKNOLOJİ SADECE ENERJİ ÜRETİMİ DEĞİLDİR

Bakan Dönmez son olarak, yeni dönemde yerli üretim ve teknolojinin geliştirilmesinin başlıca hedeflerden birisi olacağını belirterek, "Bölgemiz ve en nihayetinde dünyanın her yeri bizim için önemli bir pazar durumunda. Diğer yandan Türkiye'nin ilk nükleer güç santralleri temellerini geçtiğimiz yıl attık. Nükleer teknoloji sadece enerji üretimi değildir. Nükleer teknoloji sağlık, endüstri, ulaştırma, haberleşme uzay teknolojileri gibi pek çok alanda yüksek teknoloji kullanmak demektir. Nükleer Türkiye'den çıkartılan kıymetli minareler nadir elementler ya da stratejik elementler işlenmesi için geçmişte yurt dışına gönderiliyordu. Daha sonra bunları biz fahiş fiyatlarla geri alıyorduk, artık böyle olmayacak. Madenlerin işlenmesi için gerekli bütün teknolojik alt yapı ve yatırımlar artık Türkiye'mizde de yapılacak" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler