1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Sütaş Bingöl’de kuracağı tesislerinde atıkları elektriğe çevirecek

Sütaş Bingöl’de kuracağı tesislerinde atıkları elektriğe çevirecek

Enerji Günlüğü - Sütaş, Bingöl’de kuracağı entegre tesislerinde oluşan atıkları elektriğe dönüştüreceği 6,4 MW kapasiteli biyogaz tesisi kuracak. Sütaş...

Sütaş Bingöl’de kuracağı tesislerinde atıkları elektriğe çevirecek

Enerji Günlüğü - Sütaş, Bingöl’de kuracağı entegre tesislerinde oluşan atıkları elektriğe dönüştüreceği 6,4 MW kapasiteli biyogaz tesisi kuracak. 

Sütaş Süt Ürünleri A.Ş. tarafından Bingöl İli, Merkez İlçesi, Çeltiksuyu Köyü, Bük Mevkii, 220 ada, 6 nolu parsel sınırları içerisinde, günlük 1.063 ton süt işleme, toplam 10.000 başlık 5 adet damızlık çiftlik; 6.500 baş düve çiftliği, 74 baş eğitim çiftliği ve 17.000 ton/ay kapasiteli yem üretim tesisinden oluşan entegre tesisler kurulması planlanıyor.

Yaklaşık 3.209.155,22 metrekare alan üzerinde 50 milyon lira yatırımla kurulacak olan “SÜTAŞ Doğu Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi - Bingöl Entegre Tesisleri”nde oluşacak dışkı atıkları, üretim faaliyeti sonucunda üretime uygun olmayan bitkisel atıklar ile süt ve süt ürünleri üretim tesisinden kaynaklı iade ve bozuk organik ürünlerin bertarafı amacıyla biyogaz enerji tesisi kurulacak. Biyogaz tesisinden elde edilecek buhar ve ısı enerjisinin, inşaatı devam eden “SÜTAŞ Doğu Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi-Bingöl Entegre Tesisleri” kapsamında kurulacak süt ve süt ürünleri üretim tesisinin iç ihtiyaçlarında kullanılması planlanıyor. 

Organik içerikli atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogaz ise kojenerasyon ünitesinde elektrik, buhar ve sıcak su üretimi için kullanılacak. Kurulacak kojenerasyon sistemi toplam gücü ise 6,4 MWe olacak şekilde dizayn edilecek. Tesisin günlük organik atık debisi 1.000 ton/gün olacak. Tesiste 800 ton/gün hayvansal atık (büyükbaş hayvan dışkısı, tavuk dışkısı), 150 ton/gün tarımsal kaynaklı bitkisel atık ve diğer ürünler ile 50 ton/gün arıtma çamuru kullanılarak 6,4 MWe kurulu elektrik gücüne ulaşılacak.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler