1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ ile ExxonMobil arasında LNG anlaşması

BOTAŞ ile ExxonMobil arasında LNG anlaşması

Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Amerikan enerji şirketi ExxonMobil arasında LNG ticaretine ilişkin iş birliğini öngören anlaşma imzalandı.

BOTAŞ ile ExxonMobil arasında LNG anlaşması

Enerji Günlüğü - BOTAŞ ile ExxonMobil arasında imzalanan anlaşma kapsamında Türkiye, 10 yıl süreyle her yıl yaklaşık 2,5 milyon tona kadar LNG tedarik edecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ABD ziyareti, stratejik bir imza törenine sahne oldu. BOTAŞ Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile ExxonMobil LNG Global Başkanı Matthew R. Chandler, iş birliği anlaşmasını imza altına aldı. İmzalanan anlaşma ile Türkiye’nin, 10 yıl süreyle her yıl yaklaşık 2,5 milyon tona kadar LNG tedarik etmesi planlanıyor.

Törene ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiğimiz Vaşington’da BOTAŞ ve ExxonMobil arasında LNG ticaretine ilişkin bir iş birliği anlaşması imzaladık” ifadelerini kullandı.

“KAYNAKLARI ÇEŞİTLENDİRMEDE BİR ADIM DAHA”

Bakan Bayraktar, paylaşımının devamında, “ABD halihazırda LNG tedariki sağladığımız önemli ülkelerden bir tanesi. Uzun vadeli olması planlanan bu anlaşma ile kaynaklarımızı çeşitlendirme noktasında bir adım daha atmış olacağız. Gazlaştırma kapasitesiyle dünyada sayılı ülkeler arasında yer alıyoruz. Hem ülkemizin hem bölgemizin enerji arz güvenliğine katkı sağlamaya devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

ENERJİ VE İKLİM DİYALOĞU PROGRAMI BAŞLATILDI

Bakan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile de görüştü. Görüşmede, iki ülke arasında Enerji ve İklim Diyaloğu Programı başlatıldı. Görüşme, aynı zamanda diyalog programının ilk toplantısı oldu. İki ülke bakanının başkanlığında toplanacak diyalog programında çalışma grupları belli aralıklarla toplantı yapacak.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR BULUŞACAK

Diyalog ile Türkiye ile ABD arasındaki enerji iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla ortaklaşa atılması gereken adımlar masaya yatırılacak ve bu yönde faaliyetler yürütülecek. Ayrıca iki ülkenin kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelmesi sağlanacak.

ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNE KATKI

Bakan Bayraktar, ABD programında Caspian Policy Center Yönetim Kurulu üyeleriyle de bir araya geldi. Bayraktar, buna ilişkin paylaştığı sosyal medya mesajında, “Türkiye’nin hem yerli kaynaklarının hem de uluslararası iş birlikleriyle sağladığı kaynak çeşitliliğinin ülkemizin ve Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkısına dikkat çektik. Hazar Bölgesi ülkeleri ve ülkemiz arasında gerçekleştirilecek yeni altyapı projeleri de bu katkıyı güçlendirecek, küresel enerji arz güvenliğini de olumlu yönde etkileyecektir” görüşünü dile getirdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler