1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. PETKİM ve STAR tesislerine özel kojenerasyon tesisi kurulacak

PETKİM ve STAR tesislerine özel kojenerasyon tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye, PETKİM ve STAR tesislerinin güç ve buhar ihtiyaçlarını karşılamak için özel bir tesis tasarladı. Doğalgaz ana yakıtlı...

PETKİM ve STAR tesislerine özel kojenerasyon tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye, PETKİM ve STAR tesislerinin güç ve buhar ihtiyaçlarını karşılamak için özel bir tesis tasarladı. Doğalgaz ana yakıtlı SOCAR Aliağa Kojenerasyon Santrali 375 MW kurulum kapasitesine sahip olacak.

SOCAR Turkey Enerji A.Ş. (SOCAR Türkiye) tarafından İzmir ili Aliağa İlçesi, Paşaçiftliği Mevkii'nde PETKİM Petrokimya Tesisi sınırları içerisinde doğalgaz yakıtlı "SOCAR Aliağa Kojenerasyon Santrali (375 MWe / 1084 MWt) Projesi’nin hayata geçirilmesi planlanıyor.

360.100.000 dolar değerindeki proje kapsamında 108.000 m3/sa miktarında doğalgaz ana yakıt olarak kullanılarak elektrik ve buhar üretimi gerçekleştirilecek. Tesiste üretilecek olan elektrik enerjisi ve buhar, PETKİM Petrokimya tesisleri ve STAR Rafinerisi’nin (STAR) işletme süreçlerinde ihtiyaç duyacakları enerji ve buharın karşılanması için kullanılacak.

PROJE HAKKINDA HALKIN GÖRÜŞÜ ALINACAK

Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlayan ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılan projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 25/09/2018 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek. ÇED Başvuru Dosyasını incelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecekler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilecek.

Azeri kamu enerji şirketi SOCAR, Türkiye’deki yatırımlarına 2008 yılında PETKİM’in %51 hissesine tekabül eden kamu hissesini Özelleştirme İdaresi’nden satın alarak başladı. SOCAR Türkiye, bugüne kadar 12.6 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirerek ve 35.000 kişiye istihdam sağlayarak Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı konumunda bulunuyor. SOCAR’ın 2020 yılı sonuna kadar devam edecek yatırımlarlarının toplam değeri 19.5 milyar doları bulacak.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler