1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Systemair HSK’nın LEED Gold Sertifikalı fabrikası açıldı

Systemair HSK’nın LEED Gold Sertifikalı fabrikası açıldı

Enerji Günlüğü – Systemair HSK’nın, LEED Gold Sertifikası alan klima santrali fabrikası açıldı. Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi ve...

Systemair HSK’nın LEED Gold Sertifikalı fabrikası açıldı

Enerji Günlüğü – Systemair HSK’nın, LEED Gold Sertifikası alan klima santrali fabrikası açıldı. 

Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi ve Ticaret AŞ, Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 28 bin metrekare alan üzerinde kurulan klima santrali fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. Fabrika, “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” niteliğini belgeleyen LEED Gold Sertifikasına sahip bir tesis. 

Fabrikanın açılış törenine Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, İsveç Konsolosu Therese Hydén, Systemair CEO’su Roland Kasper ve grubun faaliyet gösterdiği ülkelerin üst düzey yöneticileri ile Systemair HSK çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

15 milyon Euroluk yatırımla kurulan fabrika, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) fon kullanan ilk iklimlendirme firması oldu. 25’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Systemair HSK, yeni fabrikasıyla 5 yıl içinde ihracat hacmini yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarmayı planlıyor. 

Açılışta konuşan Systemair CEO’su Roland Kasper, şunları söyledi, “1974 yılında kurulan İsveç merkezli bir şirket olarak üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünler arasında; başta klima santralleri olmak üzere fanlar, hava dağıtım ekipmanları, hava perdeleri ve soğutma ürünleri yer alıyor. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Ortadoğu, Asya ve Güney Afrika’da konumlanarak 56 ülkede 27 fabrikamız ve satış ofislerimizle faaliyet gösteriyor ve 5 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz”. 

Dilovası’nda konumlanan yeni fabrikanın Systemair’in dünya genelindeki 13. klima santrali fabrikası. Bu üretim tesisi, grubun son iki yıl içinde gerçekleştirdiği en büyük yatırım oldu.

3. HAVALİMANINDA SYSTEMAİR HSK İMZASI

Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu da törendeki konuşmasında şunları kaydetti, “HSK, 2010 yılında İsveçli Systemair’in ilgisini çekti ve iki yıl süren görüşme sürecinin ardından 2012 yılında birleşme gerçekleşti. Birleşmeden sonra Systemair HSK olarak, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük yatırımı olan İstanbul’un 3. havalimanı olmak üzere sağlık ihracatına imkan tanıyan 8 şehir hastanesi, Kuzey Marmara Otoyolu tünelleri, stratejik savunma sanayi projeleri gibi çok sayıda dev projede yer aldık. 15 milyon Euro yatırım değerine sahip fabrikamızı yüzde 30 Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) fonu, yüzde 70 kendi öz sermayemizle inşa ettik. Bu yatırımla EBRD ilk kez iklimlendirme sektöründe bir firmaya fon sağlamış oldu”.

LEED GOLD SERTİFİKASI 

Fabrikanın üretimden geri dönüşüme kadar her aşamada çevreci bir üretim tesisi olarak planladığını vurgulayan Ayşegül Eroğlu, şu bilgileri paylaştı; “Yüksek verimli Systemair iklimlendirme ürünlerinin kullanıldığı tesisimizde; yağmur suyunun toplanması, su ve enerji tasarruflu ekipman kullanımı, verimli ısıtma ve soğutma sistemleri, ısı yalıtımı, atıktan ısı geri kazanım sistemleri gibi verimli kaynak uygulamalarını hayata geçirdik. Üretim giderlerimizi en aza indirgeyecek teknolojik yatırımlar yaptık. Örneğin, aydınlatmalarımızı ortam ışığına göre kendini ayarlayabilen otomasyonlu LED aydınlatmalar olarak seçtik. Binamızın enerji sarfiyatını düşürmek için fabrikanın kapılarında ısınmış ve soğumuş havanın çıkışını engelleyen çift kapı sistemi ve kendi markamız olan hava perdelerini kullandık. Bina yönetim sistemi ile tüm bu mekanik uygulamaları kontrol edebilecek altyapıyı kurduk. Bu sayede Türkiye’de “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” anlamına gelen LEED Gold sertifikasyonunu almayı başaran ilk klima santrali fabrikası olduk.”

Önceki ve Sonraki Haberler