1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik borsasında düşük fiyat şoku! - Duru EGELİ

Elektrik borsasında düşük fiyat şoku! - Duru EGELİ

Enerji Günlüğü - Spot elektrik piyasasında megavatsaat (MWh) başına piyasa takas fiyatı ortalaması 130 TL birden düşünce şaşkınlığa yol açtı....

Elektrik borsasında düşük fiyat şoku! - Duru EGELİ

Enerji Günlüğü - Spot elektrik piyasasında megavatsaat (MWh) başına piyasa takas fiyatı ortalaması 130 TL birden düşünce şaşkınlığa yol açtı. Yanlış rakamlar girildiği ortaya çıkınca düzeltme için seans uzatıldı, fiyat normale döndü. 

Gün öncesi elektrik piyasasında 21 Eylül günü için oluşan piyasa takas fiyatı (PTF) rakamları kafa karıştırdı. EPİAŞ tarafından açıklanan kesinleşmemiş günlük PTF ortalaması 209 TL/MWh ile ayın, hatta son iki ayın en düşük rakamı olacaktı ki girilen tekliflerde yanlışlık olduğu ortaya çıktı. 

Açıklanan kesinleşmemiş fiyatlarda gece 03:00’dan itibaren 5 saat diliminde megawatt saat başına oluşan 4,40 TL fiyatlar şaşkınlık yaratmıştı. Çok geçmeden piyasa teklif süreçlerinde değişiklik yapılıp sistem teklif saatleri 1 saat kadar ötelendi ve piyasa katılımcılarına büyük oranda yanlış teklif girilmesinden kaynaklı olarak süreçlerin uzatıldığına dair hem ekranlar üzerinden hem de cep telefonları üzerinden kısa mesaj iletildi. Normalde 12:30’da kapanan gün öncesi piyasasına ait teklif giriş saati 14:00’a kadar uzatıldı. Buna bağlı olarak piyasadaki tüm süreçlerde 1 saatlik bir rötar yaşandı. 

14:55’te açıklanan ve “kesinleşen” gün öncesi piyasası rakamlarıyla fiyatlar ortalama 332,5 TL/MWh ile normale dönmüş oldu. Düzeltme sonucunda oluşan fiyat, perşembe günü fiyatının 4,16 TL/MWh üzerine bile çıktı. 

Yanlış girilen teklifler ile gece saatlerinde oluşan 4 TL’lik fiyatların olduğu saatlerin ortalaması 281,52 TL’ye yükseldi. Maksimum fiyat 367,3 TL/MWh ile yine 16:00-17:00 aralığında gerçekleşirken, minimum fiyatlı saat 250 TL/MWh ile saat 06:00-07:00 dilimi oldu. 

Gerçek fiyatlar açıklansa da yapılan yanlışlıklar ve bunların nasıl giderildiğine ilişkin sorular cevapsız kaldı. Piyasa katılımcıları açısından sisteme sunulan tekliflerde yapılabilecek en küçük bir hatanın bile piyasa fiyatlarına ne derece etki edebileceği böylelikle bir kez daha ortaya çıkmış oldu. 

Buna benzer bir olay geçen yıl da yaşanmış, 11 Eylül 2017 gününde oluşan fiyatlarda da sadece saat 14:00-15:00 fiyatı 967,15 TL/MWh ile normalden çok yüksek gerçekleşmişti ve bu saat dışındaki gerçekleşen fiyat ortalaması ise 195 TL/MWh idi.

Duru EGELİ - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler