1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Dönmez: İkinci sondaj gemisi alım çalışmalarına başladık

Dönmez: İkinci sondaj gemisi alım çalışmalarına başladık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinin önümüzdeki birkaç ay içerisinde ilk sondajını gerçekleştirmek...

Dönmez: İkinci sondaj gemisi alım çalışmalarına başladık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinin önümüzdeki birkaç ay içerisinde ilk sondajını gerçekleştirmek için Akdeniz’de göreve başlayacağını ve ikinci sondaj gemisinin alımı için de çalışmalara başladıklarını söyledi.

Ankara’da gerçekleştirilen Petrol ve Doğalgaz Arama - Üretim Sektörü İstişare Toplantısı’nın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerjide bağımsızlığın güçlü bir ekonominin temeli olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz kaynak zengini bir ülke olduğunu ve ikinci sondaj gemisi alımı için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama ve üretiminin artırılması için son dönemde önemli adımlar atıldığını ifade eden Dönmez, "Bu yıl içerisinde kuzey ve güney sınır bölgelerimizde 35 yıl aradan sonra ilk defa petrol arama çalışmalarına yeniden başladık. Bölgenin jeolojik haritasının güncellenmesi için kayaç numuneleri topladık. Denizlerimizdeki varlığımızı Barbaros, Oruç Reis, Fatih sondaj gemilerimizle daha da güçlendirdik. Daha önce finansman ve insan kaynağı eksikliği nedeniyle bu operasyonları kendi imkanlarımızla yapamıyorduk. Aradan geçen süre zarfında bu alanda önemli adımlar attık, bu noktadaki yerli dönüşümün karşılığı olarak bu işleri artık kendi sondaj gemimiz, kendi mühendislerimiz ve işçilerimizle yapacağız. Fatih gemimiz önümüzdeki birkaç ay içerisinde ilk sondajını gerçekleştirmek için Akdeniz’de göreve başlayacak. İkinci sondaj gemimizin alımı için de çalışmalara başladık, onu da inşallah en kısa sürede envanterimize katarak milletimizin hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

Dönmez, Türkiye’nin onay vermediği, rızasının olmadığı hiçbir projenin oldu bittiye getirilmesine asla izin vermeyeceklerini ve Türkiye’nin ve KKTC’nin haklarını yok sayarak, adadaki tarafların eşit ve adil pay almadığı bir sisteme geçit vermeyeceklerini de vurguladı. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler