1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İpragaz’ın ilk LNG’li çekicisi trafiğe çıktı

İpragaz’ın ilk LNG’li çekicisi trafiğe çıktı

Enerji Günlüğü – İpragaz LNG yakıtlı ilk çekicisini kullanmaya başladı. İpragaz, yakıt olarak LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) kullanan...

İpragaz’ın ilk LNG’li çekicisi trafiğe çıktı

Enerji Günlüğü – İpragaz LNG yakıtlı ilk çekicisini kullanmaya başladı. 

İpragaz, yakıt olarak LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) kullanan ilk çekicisi IVECO Stralis NP 460’ı kendi nakliye filosuna dahil etti. 

İpragaz’ın, filosuna kattığı ilk LNG’li çekici fabrika çıkışlı olarak sadece LNG yakıtla çalışıyor. LNG’li ağır vasıtalar, muadilleri olan dizel motorlu araçlara göre %35’e varan yakıt tasarrufu sağlayabiliyor. LNG’li araçlar, egzos emisyonları açısından da dizel motorlu araçlara göre çevreye daha az zarar veriyor. 

Doğrudan LNG kullanan IVECO Stralis NP 460 çekicinin 12,9 litrelik IVECO Cursor 13 NP motoru var. Bu motor, 460 beygir gücünde ve aracın diğer unsurlarıyla birlikte %35’e varan oranda yakıt tasarrufu sağlıyor. 90.000 kilometre bakım aralığı bulunan araç çift yakıt deposuyla 1.600 kilometre menzile sahip. 

İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, “Binek araçlarda LPG’ye benzer şekilde ağır vasıtalarda da LNG hem çevresel faktörler hem de yakıt ekonomisi açısından oldukça avantajlı, verimli ve değerli bir alternatif yakıt konumunda. LNG’li araçlar, aynı türevde olmalarına karşın CNG’li araçlara göre, öncelikle ikmal görmeden yapabileceği menzil olmak üzere birçok üstünlüğe sahip. Sürdürülebilirlik, performans ve yakıt ekonomisinin bir arada temin edilebildiği LNG’li araçlar, tüm iklim koşullarında sorunsuz çalışarak en uzun mesafelerdeki görevleri de başarıyla yerine getiriyor. LNG’li araçlar, dizel motorlu muadillerine oranla %99 daha düşük partikül ve %90 daha az azotdioksit (NO₂) salınımı gerçekleştiriyor. Bu araçlar, alternatif yakıt olarak biometan kullanımında da %95 daha düşük karbondioksit (CO₂) emisyonu bırakıyor. Yüksek verim ve güç sunmalarına karşın bu araçlar, ‘sessiz kamyon’ testinde elde ettiği 71 desibelin altındaki değerlerle muadil araçlara oranla gürültü kirliliğini de azaltıyor” dedi.

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler