1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB’den İran yaptırımlarına takas çözümü

AB’den İran yaptırımlarına takas çözümü

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği, İran'la ticaretin ABD'nin yeni yaptırımlarından etkilenmemesi için takas yöntemine başvurmayı planlıyor. Almanya'da...

AB’den İran yaptırımlarına takas çözümü

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği, İran'la ticaretin ABD'nin yeni yaptırımlarından etkilenmemesi için takas yöntemine başvurmayı planlıyor. 

Almanya'da çıkan ekonomi gazetesi Handelsblatt'ın haberine göre, Avrupa Birliği (AB), ABD'nin İran'a uygulayacağı yeni yaptırımlardan etkilenmeden bu ülkeyle ekonomik ilişkilerini sürdürmenin yollarını arıyor. Alman hükümetinin katkısıyla AB Komisyonu tarafından hazırlanan planda İran ile yapılan ticaretin küresel finans sisteminden ayrılması ve takas borsası sistemine geçilmesinin düşünülüyor. 

AB Komisyonu'nun taslak planında sadece bu amaçla İran'a ve İran tarafından yapılan ödemelerin denkleştirileceği bir şirket kurulması da öneriliyor. Bu şirket kanalıyla ticari bankaların ödeme sistemine ihtiyaç duymadan ya da ticari bankaların asgari katkısıyla İran ile AB şirketleri arasındaki para transferinin ABD yaptırımlarından etkilenmemesi amaçlanıyor. Lüksemburg'un yasal mevzuatına göre kurulması ve bu ülkede faaliyet göstermesi düşünülen bankalar arası takas merkezi ise İran ve Avrupa şirketlerinin karşılıklı alacaklarını denkleştirecek.


Önceki ve Sonraki Haberler