1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Öztürk: LED’ler ekonomiye can simidi olabilir

Öztürk: LED’ler ekonomiye can simidi olabilir

Çevre Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, LED (Işık yayan diyot) teknolojisine dayalı aydınlatma ürünlerinin tercih edilmesinin ülke ekonomisine can simidi olacağını söyledi. 

Öztürk: LED’ler ekonomiye can simidi olabilir

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, aydınlatmada en az enerjiyi harcayan LED (Işık yayan diyot) teknolojisine dayalı aydınlatma ürünlerinin tercih edilmesinin ülke ekonomisine can simidi olacağını söyledi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Enerji Günlüğü’ne yaptığı değerlendirmede, Avrupa Birliği ülkelerinde 1 Eylül 2018 tarihinden itibaren halojen lamba kullanımının yasaklandığını hatırlattı. Prof. Dr. Öztürk, enerji verimliliğinde en düşük kategoride (D sınıfı) yer alan halojen lambaların terk edilmesiyle söz konusu ülkelerde karbon salımının yılda 15 milyon ton azalacağının hesaplandığını vurguladı. 

500 MEGAVATLIK TERMİK SANTRALE BEDEL

Halojen lambaların LED (Işık Yayan Diyot) lambalara göre beş kat daha fazla enerji tükettiğini vurgulayan Öztürk, şu ayrıntıları paylaştı: 

“Özellikle kamu sektöründe aydınlatmada tüketilen elektrik miktarı yılda 3.14 milyar kilovatsaat (kWh) seviyesinde. Eğer LED teknolojisi kamuda tüm aydınlatmalarda tercih edilirse bu rakam 0.7 milyar kWh seviyesine kadar düşecek. Yani kamu binalarında LED aydınlatma teknolojileri kullanılırsa yaklaşık 500 megavat kurulu güce sahip bir termik santral kadar enerji tasarrufu sağlamış olacağız. Bu sayede artık yeni bir termik santral kurmaya gerek kalmayacak. Sadece kamudaki aydınlatma sistemlerinin değişmesi bile ekonomimize can simidi olabilir.”

EVSEL TÜKETİMİN YÜZDE 20’Sİ AYDINLATMA

Konutlardaki enerji tüketiminin yılda 290 milyar kWh olduğunu kaydeden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Evlerimizde tüketilen bu enerjinin yüzde 15-20'si sadece aydınlatma için kullanılıyor. LED lambalar vatandaşa ilk etapta daha pahalı geliyor. Ancak bu teknoloji, halojen ampullerden daha uzun ömürlü ve daha az enerji harcıyor. Halojen lambaların ömrü 2 bin saat iken LED lambaların ortalama ömrü yaklaşık 40-50 bin saate kadar çıkıyor. Bu kısa ömre rağmen halojen lambalar LED teknolojilere göre 5 kat daha fazla enerji tüketiyor. Dolayısıyla Türkiye'de LED teknolojisini bir alışkanlık haline getirirse özellikle kamuda bu sistem için harcayacağı parayı bir yılda amorti edecektir. Zamanla kendi LED lambalarımızı da kendimiz üretirsek, enerji için yapacağımız harcama ciddi şekilde azalacak. Bireysel kullanımlarda da vatandaşın cüzdanından daha az para çıkacak.”

Enerji Günlüğü - ANTALYA 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler