1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Türkiye ve Kazakistan 1,7 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

Türkiye ve Kazakistan 1,7 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

Enerji Günlüğü - Türkiye ve Kazakistan arasında enerji sektörünün de içinde olduğu 1,7 milyar dolarlık, 18’i ticari olmak üzere 22 anlaşma imzalandı.Dün...

Türkiye ve Kazakistan 1,7 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

Enerji Günlüğü - Türkiye ve Kazakistan arasında enerji sektörünün de içinde olduğu 1,7 milyar dolarlık, 18’i ticari olmak üzere 22 anlaşma imzalandı.

Dün gerçekleştirilen Türkiye-Kazakistan Yatırım Forumu’nda iki ülke arasında 1,7 milyar dolarlık, 18’i ticari olmak üzere 22 anlaşma imzalandı. Anlaşmalar makine, kimya, gıda, ulaştırma ve maden sektörleri gibi çeşitli sektörleri kapsıyor.

Forumda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bugün Türkiye ve Kazakistan arasında 1,7 milyar dolarlık, 18’i ticari olmak üzere 22 anlaşmanın imzalanmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in ziyareti vesilesiyle, anlaşmalara yeni projeler eklenerek güncellenecek ve kapsadığı alanlar daha da zenginleştirilecek. Eylem Planı, yatırımcılarımıza Kazakistan’a yönelik planlarında ışık tutmayı amaçlıyor. Birçok önemli başlığı ihtiva eden söz konusu Eylem Planı’nda yer alan projelerin hayata geçmesiyle, ikili ekonomik ve yatırım ilişkilerimizde yeni bir ivme yakalayacağımıza inanıyorum.” dedi.

Bakan Dönmez, Kazakistan ile derin tarihi ve kültürel bağları ekonomiye de yansıtarak önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ticaret hacmini önce 5 milyar dolara, ardından 10 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 

TÜRK ŞİRKETLERİ KAZAKİSTAN’DA YATIRIMLARA DEVAM EDİYOR

Rusya ve Çin’den sonra Türkiye’nin, Kazakistan’da en fazla yabancı hisseli şirkete sahip üçüncü ülke olduğunu ve Kazakistan’ın da ülkemizde yaklaşık 712 milyon dolarlık yatırımı bulunduğunu hatırlatan Dönmez, Türk şirketlerinin telekomünikasyondan bankacılık ve finans sektörüne, enerjiden havaalanı işletmeciliğine kadar pek çok alanda yatırımlarına devam ettiğini belirtti. 

Dönmez, “Kazakistan ile aramızdaki yakınlığı ekonomik ilişkilere henüz yeterince yansıtabilmiş değiliz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ticaret hacmimizi önce 5 milyar dolara, ardından 10 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu seviyelere en fazla 7-8 yıllık bir zaman zarfında ulaşmak için mevcut işbirliğimizi daha ileri safhalara taşımak zorundayız. Türkiye dünyaya entegre olan serbest piyasa ekonomisiyle yatırımcılarına öngörülebilir bir gelecek sunmaktadır" dedi. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler