1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. İmamoğlu, elektrikli metrobüs seferinde

İmamoğlu, elektrikli metrobüs seferinde

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, test seferine katıldığı yüzde 100 elektrikli metrobüsler konusunda ince eleyip sık dokuyarak karar vereceklerini söyledi.

İmamoğlu, elektrikli metrobüs seferinde

Enerji Günlüğü - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu; çevreci, yüksek teknolojilerle donatılmış, 420 yolcu kapasiteli, yüzde 100 elektrikli metrobüsün test sürüşüne tanıklık etti.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, İETT Genel Müdürü İrfan Demet ve Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy’un da test sürüşünde eşlik ettiği İmamoğlu, test edilen aracın İETT ve Metro İstanbul’un ortak çalışmasıyla kendi önlerine getirildiğini söyledi.

Eelektrikli metrobüsün, yolcu konforunu önceleyen, hava kirliliğini çok ciddi seviyede azaltan, sıfır emisyonlu bir araç projesi olarak önlerine geldiğini İfade eden İmamoğlu, “Bunun mutlaka çok ciddi bir deneme sürecinden geçmesi gerektiğine karar verdik.

ekrem-imamoglu.jpegBir ayı aşkın süredir bazen trafiğin hiç olmadığı gece vakitleri başlandı. Daha sonra gündüz zaman dilimi içerisinde de denemeler yapıldı. Yolcusuz yapıldı, yolculu ve yüklü şekliyle de denemeleri yapıldı, yapılmaya devam ediyor” dedi.

YÜKSEK YOLCU KAPASİTESİ İLE CAZİP

İmamoğlu, 280 kişilik mevcut araçlara karşılık, yüzde 100 elektrikli metrobüslerin 400’ün üzerinde yolcu kapasitesi ile cazip göründüğünü ifade etti. Sıfır emisyonlu bir araç olmasını da önemli bir kriter olarak dile getiren İBB Başkanı “Diğer koşulları da olgunlaştırdığımızda, sizleri bilgilendireceğiz. Bir görelim performansını bakalım” ifadelerini kullandı.

16-17 yıl önce metrobüs hattında kullanılmak üzere araçlarla ilgili çeşitli olumsuzluklar yaşandığını belirten İmamoğlu şunları söyledi:

“Araçlar alındı, gidemedi, yokuş tırmanamadı, parçası bulunamadı. Daha sonra, neredeyse tedavülden kalktı. Ve tabiri caizse, hurdaya dönüşecek şekilde çürümeye terk edilmek zorunda kaldı. Ama biz, çok ince eleyip, sık dokuyarak yapmak gayretindeyiz. Çünkü vereceğimiz her kuruş lira, milletimizin parası. Onun için, en doğru şekliyle yatırım yapma gayreti içerisindeyiz. Umarım hayırlısı olur.”

40 METRE UZUNLUĞUNDA, 4 VAGONLU

İETT Genel Müdürü İrfan Demet’in verdiği bilgilere göre; dizel metrobüslere göre yüzde 60 yakıt tasarrufu sağlayan elektrikli metrobüsler, 100 bin kilometrede, 2,5 milyon lira yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu yatırımla 300 ton karbondioksit salınımının önüne geçmeyi planlayan İBB hem çevreyi hem de belediye bütçesini korumuş olacak.

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNİ AZALTACAK

Elektrikli metrobüslerin sessiz çalışarak, kentteki gürültü kirliliğini azaltılmasına da katkı vereceği belirtiliyor. Çift yönlü sürüş imkanı tanıyan yeni nesil elektrikli metrobüs, 40 metre uzunluğunda ve dört vagonlu. Yolcu taşıma kapasitesi, metrobüs filosundaki en uzun araçtan yüzde 50 daha fazla ve 420 kişi taşıma kapasitesine sahip. Test aracının menzili yaklaşık 80 kilometre. Modüler batarya yapısı sayesinde, daha uzun menzil için, daha fazla batarya eklenebiliyor. 800 kW güçte, 20 dakika şarjla, ortalama 50 kilometre menzil yapılabiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler