1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Hollanda yönetimi, gaz sahasının kapatılmasında beklemede

Hollanda yönetimi, gaz sahasının kapatılmasında beklemede

Hollanda Senatosu, depremleri tetikleyen Groningen Gaz Sahasını kalıcı olarak kapatacak yasanın oylanmasını erteledi.

Hollanda yönetimi, gaz sahasının kapatılmasında beklemede

Enerji Günlüğü - Hollanda’da Shell ve ExxonMobil tarafından işletilen Groningen gaz sahasında üretim çalışmalarının sonlandırılmasına ilişkin yasanın onaylanması ertelendi.

Hollanda Senatosu, Shell ve ExxonMobil tarafından işletilen Groningen Gaz Sahasını kalıcı olarak kapatacak bir yasanın oylanmasını, çoğunluğun ülkenin enerji güvenliği konusunda daha fazla garanti talep etmesi üzerine erteledi. 

Kasım 2023 seçimlerini kazanan milliyetçi parti VVD milletvekili Silvio Erkens yaptığı açıklamada, gaz üretimine son verme kararının yeniden gözden geçirilmeyeceğini söyledi. "Ancak Senato'nun daha fazla bilgi isteme hakkı var" diye ekledi.

SAHADA ÜRETİM EKİM AYINDA SONLANDI

Groningen'deki normal gaz üretimi, bölgedeki sismik riskleri sınırlamak için yıllarca süren üretim kesintilerinin ardından geçtiğimiz Ekim ayında sona erdi. Gaz sahası geçtiğimiz aylarda yaşanan soğuk hava dalgası sırasında sınırlı bir üretime müsaitti ancak hükümet 1 Ekim itibariyle sahayı tamamen kapatacak bir yasa teklifinde bulundu. Bu yasa geçen ay parlamentonun alt kanadı tarafından desteklenmişti ancak Salı günü Senato'nun bazı fraksiyonları yasanın ülkenin gaz arz güvenliğini tehlikeye atmayacağına dair daha fazla garantiye ihtiyaç duyduklarını kaydetti. 

Oylamanın ertelenmesini isteyenler arasında, Kasım 2023 seçimlerini kazanan milliyetçi PVV partisi ve eski Başbakan Mark Rutte'nin merkez sağ partisi VVD de dahil olmak üzere, şu anda yeni bir hükümet kurmaya çalışan dört partiden üçü yer aldı. Yasa olmadan gaz üretiminin teorik olarak yeniden başlatılabileceği belirtilirken, Çarşamba günü Alt Meclis milletvekilleri bölgede yaşayan insanlar için önemli bir gecikme ve belirsizliğin devam etmesinden korktuklarını ifade ettiler. Rutte'nin yeni bir hükümet kurulana kadar görevde olan geçici hükümeti, Groningen'de gaz üretimine hiçbir koşulda devam etmeyeceğini defalarca ifade etti.

Hollanda'nın kuzeydoğu kesiminde Groningen şehrinde bulunan Groningen gaz sahası, tahmini 2.740 milyar metreküp kazanılabilir doğal gaz rezervine sahip. Gaz sahası 1959'da Slochteren yakınlarında keşfedildi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler