1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gaz iletim tarifesi, basınç kaybı bedelini de içerecek

Gaz iletim tarifesi, basınç kaybı bedelini de içerecek

Enerji Günlüğü – EPDK’nın aldığı karara göre, doğalgaz iletim tarifeleri belirlenirken, basınç kaybı bedeli de hesaba katılacak. Aynı kararda,...

Gaz iletim tarifesi, basınç kaybı bedelini de içerecek

Enerji Günlüğü – EPDK’nın aldığı karara göre, doğalgaz iletim tarifeleri belirlenirken, basınç kaybı bedeli de hesaba katılacak. Aynı kararda, Sistem Dengelemesine Katılım Bedeli hesaplarının Taşıma Miktar Değişiklik Bildirimi (TMDB) ücretlerini kapsaması da hükme bağlandı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), DİL/148-17/021 nolu iletim lisansı sahibi Boru Hatları ile Petrol taşıma AŞ (BOTAŞ) ile ilgili bazı tarife düzenlemelerinde değişiklik yapan kararını yayınladı. 

Karara göre 6821 Sayılı Kurul Kararı’nın 3. Bölüm’ünün 3. fıkrasında yer alan Sistem Kontrol Tarifeleri başlıklı bölümün “Sevkiyat kontrol tarifeleri kapsamındaki bedeller; sistem dengelemesine katılım bedeli, kesinti dengeleme bedeli ve hizmet kesinti bedelinden oluşur” olarak ifade edilen başlangıcı, “Sevkiyat kontrol tarifeleri kapsamındaki bedeller; sistem dengelemesine katılım bedeli, kesinti dengeleme bedeli, hizmet kesinti bedeli ve basınç kaybı bedelinden oluşur” şeklinde değiştirildi. 

Aynı Karar’ın 3. Bölüm’ünün 3.1 fıkrasında yer alan Sistem Dengelemesine Katılım Bedeli başlıklı bölümde “Sistem dengelemesine katılım bedeli, günlük dengesizlik ücretleri ile düzenleme ücretlerini kapsar” şeklinde ifade edilen kısım ise “Sistem Dengelemesine Katılım Bedeli, günlük dengesizlik ücretleri ile düzenleme ve Taşıma Miktar Değişiklik Bildirimi (TMDB) ücretlerini kapsar” olarak değiştirildi. 

Yine aynı kararda 3. Bölüm’de 3.1.1 fıkrasında, “ŞİD’de yöntemi belirlenen günlük dengesizlik ücretlerinin hesaplanmasında kullanılacak olan Dengeleme Gazı Fiyatı (DGF), ilgili ayda Taşıyıcı tarafından dengeleme gazı alınması durumunda, dengeleme gazı anlaşması yapan tedarikçiler için dengeleme gazı anlaşmalarında belirtilen fiyatlar ile dengeleme gazı anlaşması yapmayan tedarikçiler için önceki ayın 25. gününe kadar verilen dengeleme gazı teklif fiyatlarının, alınan dengeleme gazı miktarları ile ağırlıklandırılması sonucu bulunan ağırlıklı ortalama fiyatını ifade eder. Taşıyıcı tarafından dengeleme gazı alınmamış aylar için DGF, dengeleme gazı anlaşması yapan tedarikçilerin dengeleme gazı anlaşmalarında belirtilen fiyatları ile diğer tedarikçilerin önceki ayın 25. gününe kadar verdikleri dengeleme gazı teklif fiyatlarının aritmetik ortalamasıdır. DGF, ÖTV dahil şekilde belirlenir ve taşıtanlar arasında ayrım yapılmaksızın uygulanır” olarak ifade edilen Günlük Dengesizlik Ücretleri Bölümü de şöyle değiştirildi: “Günlük Dengesizlik Ücretleri ŞİD hükümleri uyarınca hesaplanır”.

3.1.2 Düzenleme Ücreti kısmında ise “Düzenleme ücreti, ilgili giriş ve çıkış noktaları için, ilgili günde programda belirtilen giriş ve çıkış miktarları ile gerçekleşen miktarlar arasındaki farkın, ŞİD'de yer alan düzenlenmiş tolerans miktarlarını aşan miktarları için taşıtanlar tarafından ödenecek bedel olup, Eşitlik (5)’e göre hesaplanır” ifadesi yerine şu değişlik ifadesi yer aldı: “Düzenleme Ücreti, ilgili giriş ve çıkış noktaları için, ilgili günde programda belirtilen giriş ve çıkış miktarları ile gerçekleşen miktarlar arasındaki farkın, ŞİD’de yer alan düzenlenmiş tolerans miktarlarını aşan miktarları için taşıtanlar tarafından ödenecek bedel olup, Eşitlik (5)’e göre hesaplanır”. Değişikliğe göre Eşitlik (5) denkleminde daha önce 0,10 olan katsayı da 0,20 olarak güncellendi.

Önceki ve Sonraki Haberler