1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Mimsan cari açığı yerli ve milli enerjiyle kapatmaya hazır

Mimsan cari açığı yerli ve milli enerjiyle kapatmaya hazır

Enerji Günlüğü - Mimsan Grup, yerli ve milli teknoloji ile atıklardan enerji üreterek Türk ekonomisini cari açıktan kurtarmaya hazır olduğunu açıkladı.Mimsan...

Mimsan cari açığı yerli ve milli enerjiyle kapatmaya hazır

Enerji Günlüğü - Mimsan Grup, yerli ve milli teknoloji ile atıklardan enerji üreterek Türk ekonomisini cari açıktan kurtarmaya hazır olduğunu açıkladı.

Mimsan Grup’un CEO’su Hacı Ahmet İlhan, dolardaki yükselişle gündeme gelen cari açığı kapatacak formülün yerli ve milli enerjide saklı olduğunu belirtti. Cari açığı oluşturan temel sebebin enerji, enerji teknolojisi ve hammaddesi ithalatı olduğuna dikkat çeken Hacı Ahmet İlhan, “Dış kaynaklı finansal müdahalelerin engellenmesi için sorumluluk almaya hazırız. Yerli ve milli bir kaynak olan biyokütle enerjisi, cari açık sorunun azaltılmasına ciddi katkılar yapabilir” dedi. 

KENDİ ENERJİSİNİ KULLANAN ÜLKEYE KİMSE OPERASYON YAPAMAZ

İlhan, şunları söyledi: “Ülkemizde yılda 200 milyon ton atık ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Bu rakamın tamamının enerji olarak değerlendirilmesi durumunda üretilecek elektriğin yılda 100 milyar kWh’ye ulaşacağı hesaplanıyor. Bu da Türkiye’nin toplam yıllık elektrik tüketiminin üçte birine tekabül ediyor. Orta vadede bu atığın yaklaşık yarısının değerlendirmeye alınabileceğini düşünsek bile, atıktan yılda 5 milyar dolarlık katma değer elde etmenin mümkün olabileceğini görebiliyoruz.”

YERLİ TASARIM VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRDİK

Türkiye’nin enerji kaynağının yanı sıra enerji teknolojileri ile ürün ve ekipman ithalatına da ciddi kaynak ayırdığına işaret eden Hacı Ahmet İlhan şöyle devam etti: 

“Türkiye sadece kullandığı enerjiyi ithal etmekle kalmıyor. İthal ettiği enerji kaynağını yakacağı kazanlar ve türbinler ile yine bu kaynaklarla çalışan makine ve ekipmanları da büyük oranda ithal ediyor. Biz Mimsan Grup olarak bu alanda yıllardır devam ettirdiğimiz Ar-Ge çalışmalarıyla yerli tasarım ve teknoloji de geliştirdik, geliştiriyoruz. Yakma teknolojileriyle atık bertarafı ve enerji üretimi konusundaki çözümlerimizle ülkemizin hem enerji kaynakları, hem ekipmanlar konusundaki dışa bağımlılığını azaltıyoruz hem de ülkenin atık ve çöp bertarafı meselesine kolaylık sunuyoruz.”

TÜRKİYE’NİN ATIK KAPASİTESİ ÇOK YÜKSEK

Atık ve çöp yakmaya dayalı enerji çözümlerinde Türkiye'nin toplam kurulu gücü 50 MW düzeyinde bulunuyor. Yakma dışındaki biyokütle tesisleri de değerlendirmeye katıldığında bu rakam 500 MW'ye yaklaşıyor. Mimsan CEO'su Hacı Ahmet İlhan, Türkiye'nin kapasitesinin bunun en az 10 katı olduğunu belirtti.

Hacı Ahmet İlhan, biyokütle yakma sistemleri konusunda ülkemizde yeterli teknolojik birikimin mevcut olduğunu belirterek, “Mimsan Grup olarak 15 yıldır, konunun teknolojik tarafını ilmek ilmek dokumaktayız" dedi. 

Mimsan Grup, Türkiye’nin şehir çöpünden termik yöntemle enerji üreten ilk santralini “Yap-işlet devret” modeliyle Malatya'da kurdu. Önümüzdeki günlerde devreye alınacak santralle yaklaşık 40 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Mimsan, Malatya tesisinin yanı sıra Afyon'da da atıktan enerji elde edecek bir biyokütle enerji tesisi kurmaya hazırlanıyor. Bunun için bir özel sektör firmasıyla el sıkışıldı. Tamamlandığında 25 MW kurulu güce sahip olacak santral, biyokütle yakmada Türkiye’nin en büyüğü unvanını kazanacak.

YERLİ TEKNOLOJİYE TEŞVİK VAR

Biyokütleden enerji üretimi şu anda devlet tarafından YEKDEM kapsamında, çok özel bir fiyat stratejisiyle destekleniyor. Mevcut destekleme programı, biyokütle yatırımcılarının MW başına 133 dolar gelir elde etmesini sağlıyor. Yerli ekipman teşviki kapsamında, kazan grubu için MW başına 8 dolar destek de veriliyor. Her bir ekipmanın yerli firmalardan tedarik edilmesi ile toplam destek 165 dolara kadar çıkabiliyor. Bu teşvik uygulaması atıklardan (biyokütle) enerji santrallerini çok kârlı yatırım haline getiriyor. Mimsan Grup da, milli bir firma olarak yerli ekipman desteğinin gerektirdiği şartları başarıyla sağlıyor.

Destekleme programı 2020 yılında sona erecek. 2020 sonrasında izlenecek strateji henüz belirlenmiş değil. Hacı Ahmet ilhan, söz konusu yenilenebilir enerji teşviki (YEKDEM) mekanizmasına şehir çöplerinin de dahil edilmiş olduğunu belirterek, “Bu cazip yatırım fırsatından yararlanmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerekiyor” dedi. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler