1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünya bu yıl kullanabileceği doğal kaynaklarını tüketti

Dünya bu yıl kullanabileceği doğal kaynaklarını tüketti

Enerji Günlüğü - Dünya, kullanabileceği 1 yıllık doğal kaynaklarını 1 Ağustos 2018 tarihi itibariyle tüketti. Türkiye ise bu yılki doğal kaynak kullanım...

Dünya bu yıl kullanabileceği doğal kaynaklarını tüketti

Enerji Günlüğü - Dünya, kullanabileceği 1 yıllık doğal kaynaklarını 1 Ağustos 2018 tarihi itibariyle tüketti. Türkiye ise bu yılki doğal kaynak kullanım kapasitesini 21 gün daha erken tüketti.

Dünya üzerindeki yenilenebilir kaynak arzına karşılık, insanların bu kaynaklara yönelik talebinin nasıl bir seyir izlediğini ortaya koymak için araştırmalar yürüten Küresel Ayak İzi Ağı’nın (Global Footprint Network) verileri, dünyamızın içinde bulunduğu kritik durumu gözler önüne serdi. İnsanlığın, dünyanın bize sunduğu 1 yıllık doğal kaynakları tükettiği gün olan Küresel Limit Aşım Günü, bu yıl dünyada 1 Ağustos, Türkiye’de ise 11 Temmuz olarak belirlendi. Buna göre, Türkiye bu yıl doğal kaynakları dünya ortalamasından 21 gün önce tüketti. Doğal kaynaklarının sağladığı 1 yıllık potansiyel 11 Temmuz’da tüketmiş olan Türkiye sanki 1,9 dünya varmış gibi yaşıyor.

Dünya için belirlenen 1 Ağustos tarihi ise, 1969 yılından bu yana en erken tarih olarak dikkat çekiyor. Bu tarih, doğanın bize 2018 boyunca kullanmamız için sunduğu kaynakları daha 7’inci ayın sonunda tüketmiş olduğumuz ve kalan 5 ayda 2019’un kaynak hakkından borç alacağımız anlamına geliyor.

Kaynakları sınırsız bir şekilde tüketmenin sonucunda tüm dünyada ormanlar yok oluyor, balık kaynakları tükeniyor, tatlı su sıkıntısı doğuyor, biyoçeşitlilik yitiriliyor. Aynı zamanda atmosferde artan karbondioksitin tetiklediği iklim değişikliği sonucunda ciddi kuraklıklar, felaket düzeyinde orman yangınları ve kasırgalar insanlık için ciddi tehditler oluşturuyor.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Küresel Ayak İzi Ağı, kötü gidişatı durduracak 4 ana çözüm alanı öneriyor. Bunların başında kentlerde otomobil kullanımının azaltılması geliyor. Eğer dünya kentlerinde otomobil kullanımı  %50 azalır, otomobillerle kat edilen mesafenin %30’u toplu taşıma araçlarıyla ve kalanı yürüyerek veya bisikletle kat edilirse Dünya Limit Aşım Günü 12 gün ileri gidebilir.

Enerji bir başka çözüm alanını oluşturuyor. İnsanlığın çevre üzerindeki karbon ayak izi %50 azaltıldığı takdirde Dünya Limit Aşım Günü 93 gün ileri gidecek.

Üçüncü çözüm alanını ise gıda tüketimi oluşturuyor. Eğer herkes gıda israfını %50 azaltır, diyetinde dünya ortalamasında kalori alırsa Dünya Limit Aşım Günü 38 gün ileri gidecek.

Son çözüm alanı nüfus kontrolüyle ilgili. Dünyadaki bütün aileler, gelecekte birer az çocuk dünyaya getirdikleri takdirde 2050 itibarı ile Dünya Limit Aşım Günü 30 gün ileri gitmiş olacak.

 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler