1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. JESDER: Jeotermal Türkiye’nin % 70’ini ısıtabilir

JESDER: Jeotermal Türkiye’nin % 70’ini ısıtabilir

Enerji Günlüğü - JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, eğer jeotermal enerjiye gereken destek ve teşvik sağlanabilirse ülkenin % 70’ini ısıtabilecek potansiyele...

JESDER: Jeotermal Türkiye’nin % 70’ini ısıtabilir

Enerji Günlüğü - JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, eğer jeotermal enerjiye gereken destek ve teşvik sağlanabilirse ülkenin % 70’ini ısıtabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin İran’a yönelik ambargosuyla ilgili “Benim ülkemi kış boyu kim ısıtacak?” sözü, Türkiye’nin enerjide arz güvenliğini gündemin üst sıralarına taşıdı. Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, “Sayın Cumhurbaşkanımızın dikkat çektiği konu, Türkiye’nin geleceği açısından kritik önem taşımaktadır. Eğer jeotermal enerjiye gereken destek ve teşvik sağlanabilirse ülkenin % 70’ini ısıtabilecek potansiyele sahibiz” dedi.

ISINMADA DOĞALGAZ YERİNE JEOTERMALLE 4.3 MİLYAR DOLAR TASARRUF

2017 yılında ithal edilen 53.8 milyar metreküp doğalgazın 13.61 milyar metreküpünün konut ve ısınmada kullanıldığına dikkat çeken JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, “Bu bağlamda ülkemizin yaklaşık 9.5 milyar metreküp eşdeğer ısınma ihtiyacını doğalgazdan tasarruf ederek jeotermal kaynaklarımız ile sağlayabiliriz. Bunun ülkemize maddi getirisi ise yıllık 4.3 milyar dolardır” dedi. JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, şöyle devam etti:

“Afyon ve Batısı, Ankara ve İstanbul gibi diğer pek çok ilde, MTA-TPAO ve özel sektör tarafından açılmış binlerce sondaj kuyusu keşfedilerek, geliştirilmek üzere bekliyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve diğer Doğu illerimizde TPAO tarafından petrol arama amacıyla açılan, derinlikleri yaklaşık 2000 metre ve en az 2000 tanesi yeterli petrol bulunamadığı için kapatılan kuyularda jeotermal kaynak zaten mevcut. Bu kuyular özel sektöre ve yerel yönetimlere devredilerek hemen kullanılabilir vaziyettedir. Özel sektörün pahalı bir bölümü olan sondaj faaliyetlerinde sağlanacak olan gerekli vergisel teşvik (Aramada kullanılan mazotun KDV’siz sağlanması gibi) ve desteklerle 5-10 yıllık bir süreçte jeotermal ısıtmaya geçebiliriz.” 

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal elektrik santrallerinin on yılda 0’dan 1.155 MWe kapasite ile elektrik üretiminde dünya 4.’lüğüne yükselmesinin, söz konusu hedefe kolayca ulaşabileceklerinin göstergesi olduğunu belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler