1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Adiloğlu: Mega offshore projesi fiyat avantajı sağlar

Adiloğlu: Mega offshore projesi fiyat avantajı sağlar

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji sektörü danışmanlık şirketi 3E’nin Rüzgar Enerjisi Takım Lideri ve Offshore Uzmanı Barış Adiloğlu, Türkiye’de...

Adiloğlu: Mega offshore projesi fiyat avantajı sağlar

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji sektörü danışmanlık şirketi 3E’nin Rüzgar Enerjisi Takım Lideri ve Offshore Uzmanı Barış Adiloğlu, Türkiye’de ilk offshore rüzgar enerjisi ihalesine 1200 MW gibi büyük bir kapasite ile giriliyor olmasının  fiyat açısından kesin bir avantaj sağlayacağını söyledi.

Yenilenebilir enerji sektöründe bağımsız teknik danışmanlık hizmeti sunan Brüksel merkezli 3E’nin Rüzgar Enerjisi Takım Lideri ve Offshore Uzmanı Barış Adiloğlu, 3E'nin Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (WindEurope) ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) işbirliğiyle düzenlediği Türkiye’deki offshore rüzgar enerjisine yönelik çalıştayda yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de ilk offshore rüzgar enerjisi ihalesine 1200 MW gibi büyük bir kapasite ile giriliyor olmasının kesinlikle fiyat açısından avantaj sağlayacağını ifade etti. 

TEKNOLOJİYİ DERİNLİK BELİRLEYECEK

Ayrıca Türkiye’nin offshore rüzgar yatırımlarında Avrupa ülkelerindeki deneyimlerden de yararlanma fırsatına sahip olduğunu kaydeden Adiloğlu, Türkiye’deki ilk offshore deniz santrallerinde kullanılacak teknolojiyi deniz derinliğinin belirleyeceğini kaydetti.  

Adiloğlu, denizlerdeki rüzgar yatırımlarında prensip olarak derinlik 50 metreye kadarsa türbin destek mekanizmalarıyla desteklenebildiğini belirterek, “50 metreyi aşarsa temele harcayacağınız yatırım çok artacağı için floating teknolojisi düşünülmek zorunda kalınacak.” dedi.

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven çalıştay açılışında yaptığı konuşmada, “Türkiye'de kıyılarımız Kuzey Denizi'nde olduğu gibi 15-20 metre derinlikte değil, kıyı derinlikleri 75 metreden başlıyor. Bu da oldukça maliyet artıran bir unsur ama bunun da çözümü floating (yüzen) santral teknolojisi olabilir. Bunu da yarışmaya giren şirketler değerlendirecektir “ demişti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

ATASEVEN: OFFSHORE RÜZGAR YATIRIMLARI 3 MİLYAR DOLARI AŞACAK

Önceki ve Sonraki Haberler