1. YAZARLAR

  2. Hasan YİĞİT

  3. Güneş yatırımlarını hızlandıracak adımlar - Hasan YİĞİT
Hasan YİĞİT

Hasan YİĞİT

Yazarın Tüm Yazıları >

Güneş yatırımlarını hızlandıracak adımlar - Hasan YİĞİT

HASAN YİĞİT 

Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmenliği’nin özüne (öz tüketim) geri dönmekteyiz. Bireysel ve endüstriyel çatı üstü güneş santrali yatırımları için yeni kolaylıkların yolda olduğu duyumları alıyoruz. 

Peki neler bunlar? Birincisi mevcut saatlik mahsuplaşma yerine aylık mahsuplaşma modelinin geleceği. İkincisi şebekeye verilen elektrik için halen uygulanan kilovasaat başına 11.8 kuruşluk dağıtım bedelinin tamamen kalkacağı. Ayrıca, prosedürü sadeleştirmek için istenen evrak sayısının azalacağı da söyleniyor. 

Bunların hayata geçirilmesi çok güzel gelişmelere yol açacak. Böylece endüstriyel çatı üstü güneş enerji santrali kurmak isteyen işyerleri için yatırım geri dönüş süresi azalacak. Yani bu tür yatırımlar daha fizibıl hale gelecek. 

Endüstriyel çatı GES’lerde halen yatırımcılar sadece LÜY kapsamında “5Ç” maddesinden işlem yapabiliyorlardı. Burada çoğu işyerleri cumartesi ve pazar günleri tam çalışmadıkları için, o gün ürettikleri elektrikten parasal bir dönüş alamıyorlardı. Bu da yatırımın geri dönüş süresini uzatıyordu. Aylık mahsuplaşma ile bu cumartesi, pazar ve tatil günleri üretilen elektrikler başka günler ile mahsuplaştırılabilecek. 

Saydığımız yeni gelişmeler hayata geçtiğinde güzel bir fizibilite ve proje çalışması ile çatı üstü GES’lerin geri dönüş süreleri bölgelere göre değişmekle birlikte rahatlıkla 5-7 yıl arasına çekilmiş olacak. Tabii kredi faizi bu hesaplamanın dışında. 

Özetle, karamsar olmamıza gerek yok. Güneş enerjisinin önü her şeye rağmen açık.

Hasan YİĞİT - ANTALYA 

Önceki ve Sonraki Yazılar