1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Aliyev: Güney Gaz Koridoru bir enerji güvenliği projesi

Aliyev: Güney Gaz Koridoru bir enerji güvenliği projesi

Enerji Günlüğü - Tamamlanan projelerle birlikte TANAP’ın TAP ile de birleşeceğini ifade eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güney Gaz Koridoru’nun...

Aliyev: Güney Gaz Koridoru bir enerji güvenliği projesi

Enerji Günlüğü - Tamamlanan projelerle birlikte TANAP’ın TAP ile de birleşeceğini ifade eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güney Gaz Koridoru’nun enerji güvenliği projesi olduğunu söyledi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) açılışında konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TANAP’ın Cenup Gaz Koridoru’nun önemli bir parçası olduğunu ve TAP ile birleşerek Güney Gaz Koridoru’nun enerji güvenliğini oluşturacağını belirtti.

Azerbaycan gazının Avrupa’ya götürülmesi hakkında birçok müzakereler yapıldığını ancak bunların hiçbirinin gerçekleşmediğini ifade eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Ancak Türkiye ve Azerbaycan bir araya gelip yeni bir proje ortaya getirdiler. Adını da TANAP olarak birlikte koyduk. Projeyi 2012 yılında Erdoğan ile imzaladık. O gün bugünkü günü görmek arzumuzu ifade ettik ve Allah bize bunu nasip etti. TANAP projesinin icrası hem teknik hem mali açıdan çok önemli. TANAP’ın hizmete verilmesi komşu ve dost ülkelere güzel imkanlar yaratıyor. Projemiz 7 ülkeyi ve birçok şirketi birleştiriyor. Cenup Gaz Koridoru’nun ayrılmaz parçası olan TANAP’la birlikte iki yıl içinde TAP projesi de tamamlanacak. Böylece 40 milyar dolar yatırım gerektiren Avrupa’nın en büyük altyapı projesi olan güney gaz koridoru hayata geçmiş olacaktır. Azerbaycan’ın zengin gaz varlıkları Türkiye ve Avrupa pazarlarına kısa ve güvenli yolla ulaşacaktır. Güney Gaz Koridoru, enerji güvenliği projesidir. Güney Gaz Koridoru Azerbaycan gazını yeni yollarla Türkiye ve Avrupa pazarlarına çıkacaktır. Hem yeni yollar hem yeni kaynak projesidir. Bu büyük işlerin yapılmasında SOCAR, BOTAŞ başta olmak üzere bütün şirketlere teşekkür ediyorum. Çünkü bu şirketler projeyi kısa sürede halledebildiler.”

TÜRKİYE’YE YAPILAN YATIRIM 20 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Aliyev konuşmasına şöyle devam etti; “Biz Azerbaycan gazının Avrupa kıtasına ulaştırılması işinde daha büyük işler yapalım ki kapsamı geniş olsun. Bugün tarihi bir gündür. Bugüne ulaşmak ancak güçlü siyasi irade sayesinde olmuştur. Türkiye ile Azerbaycan kardeşliği olmasaydı bu proje kağıt üzerinde kalabilirdi. Türkiye yabancı sermaye için çok cazip ülke. Azerbaycan tarafından Türkiye ekonomisine 13 milyar dolardan çok yatırım yapıldı. Bu ileride 20 milyar dolara ulaşacaktır.”

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler