1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yücel: Türkiye’de günde 144 ton plastik atık denize karışıyor!

Yücel: Türkiye’de günde 144 ton plastik atık denize karışıyor!

Enerji Günlüğü - Plastik Kapanından Çıkış, Akdeniz’i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak Raporu’na göre Türkiye’de günde 144 ton plastik...

Yücel: Türkiye’de günde 144 ton plastik atık denize karışıyor!

Enerji Günlüğü - Plastik Kapanından Çıkış, Akdeniz’i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak Raporu’na göre Türkiye’de günde 144 ton plastik atığın denize karıştığı belirtildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Türkiye’nin Plastik Atığı için Eyleme Geçme Zamanı: Çevre Dostu Üretim, Sorumlu Tüketim, Etkin Geri Dönüşüm Çalıştayı’nda konuşan WWF Türkiye İletişim Direktörü Tolga Yücel’in sunduğu Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz’i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak Raporu’na göre, dünyada yılda 60 milyon ton plastik üretildiği ve 27 milyon ton plastik atığı oluştuğu belirtilirken plastik atıkların deniz ekosistemlerinde 13 milyar dolar civarında zarara yol açtığı ifade edildi. Raporda ayrıca Türkiye’de günde 144 ton plastik atığın denize karıştığı belirtildi.

GERİ DÖNÜŞÜME DAYALI DÖNGÜSEL EKONOMİYE GEÇİŞ ŞART

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Varır, Türkiye’de yılda 31 milyon ton evsel atık ortaya çıktığını, bunların yüzde 10 ila 12’sinin plastik atıklardan oluştuğunu belirtti. Depozito sisteminin ve farklı atık önleme planlarının öncelikler arasına alınması gerektiğini kaydeden Varır, özel sektörde birkaç büyük kuruluş dışında hiçbir atık önleme planı bulunmadığını hatırlatarak özel sektöre de çağrı yaptı. Halihazırda yürütülen atık toplama faaliyetlerinin etkin ve sürdürülebilir olmadığını kaydeden Varır, lineer ekonomiden geri dönüşüme dayalı döngüsel ekonomiye geçişin Türkiye için bir gereklilik olduğunu belirtti. Varır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve atıkların türlerine göre toplanmasını kolaylaştırması öngörülen “Sıfır Atık” projesi kapsamında şu an atıklardan yüzde 15 geri dönüşüm yapabildiklerini, 2023’e kadar geri dönüşümde yüzde 35 seviyesini yakalamayı hedeflediklerini kaydetti. Varır, “Bu oranlar düşük olsa da 1990’lı yıllara göre şu an bile 15 kat artmış halde” dedi.

GÖNÜLLÜLÜK YETMEZ, YASAL DÜZENLEME GEREK

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Konca Çalkıvık “Her dakika bir kamyon dolusu plastik atık denizlere dökülüyor. Her yıl okyanuslara 9 milyon ton plastik atık bırakılıyor. Global bir sorun olan plastik atık konusunun, yerel-bölgesel iş birlikleri olmadan çözülmesi mümkün değil” diye konuştu. Çalkıvık, gönüllülük esasının sorunun çözümünde yeterli olmadığının, yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi.

2050’YE KADAR DENİZLERDEKİ PLASTİK KÜTLESİ BALIK KÜTLESİNDEN FAZLA OLACAK

Plastik dönüşümünde özel sektörün sorumluluğunun masaya yatırıldığı oturumda son 60 yılda plastik atık üretiminin 20 kat arttığı ve plastik üretiminde sürdürülebilir şeffaf bir fonlama sistemine ihtiyaç duyulduğu, geri dönüşüm sistemlerinin geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Gerekli geri dönüşüm ve atık toplama önlemleri alınmadığı takdirde 2050 yılına kadar denizlerdeki plastik atık kütlesinin toplam balık kütlesini geçeceği öngörülürken, hem global hem de yerel çalışmalarda atık sorununun önüne geçebilmek için sanayi, akademi ve kamu iş birliğinin gerekliliği vurgulandı.

Önceki ve Sonraki Haberler