1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Manisa Belediyesi atıkları elektriğe çevirecek

Manisa Belediyesi atıkları elektriğe çevirecek

Enerji Günlüğü - Manisa Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin kapasitesini artırarak, tesiste kuracağı 75 MW Kapasiteli...

Manisa Belediyesi atıkları elektriğe çevirecek

Enerji Günlüğü - Manisa Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin kapasitesini artırarak, tesiste kuracağı 75 MW Kapasiteli Elektrik Enerjisi Santrali ile ilin atıklarından elektrik üretecek.

Manisa Büyükşehir Belediyesi geçen yıl Ekim ayında faaliyete başlayan Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ne düzenli depolama alanları, atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisi, çamur kurutma tesisi, biyometanizasyon tesisi, yakma tesisi ve 75 MW’lık enerjisi üretim şalt sahası ile sera alanları ekleyecek. Tüm bunlar için belediye yaklaşık 328 milyon lira yatırım yapacak.

Manisa il sınırları içerisinde toplanan belediye atıkları, Manisa İli, Yunusemre İlçesi, Uzunburun Mahallesi Mevkiinde mevcut durumda işletilen Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nde bertaraf ediliyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi bünyesinde daha önce Tehlikesiz Arıtma Çamurları depolanması amacıyla Lot-1 Düzenli Depolama Alanı’nın yeniden projelendirilmesi gündeme gelmiş ve LOT-1 alanında revizyon yapılarak LOT 1 alanı Lot 1A ve Lot 1B olmak üzere 2’ ye ayrılmıştı. LOT 1A’ ya belediye atıklarının depolaması, LOT 1B’ ye tehlikesiz arıtma çamurlarının depolanması planlanmıştı. Ancak şimdi de kapasite artışına gidilerek Manisa Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ ne LOT-2A ve LOT-2B (I. Sınıf); LOT-3 (II. Sınıf) ve LOT-4 (II. Sınıf) Düzenli Depolama Alanları; Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi, Çamur Kurutma Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi, Yakma Tesisi ve Enerjisi Üretim Şalt Sahası (75 MW) ile Sera Alanları ilave edilecek. 

Böylece geri dönüşümü mümkün olan atık ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak, ayrıştırılabilen yanabilir atık, atıktan türetilmiş yakıt üretiminde kullanılabilecek, atıktan türetilmiş yakıt ve arıtma çamurundan buhar elde edilebilecek, atığın biyobozunur kısmından biyometanizasyon yöntemi ile biyogaz, elektrik ve ısı enerjisi üretilebilecek ve sonrasında kalan atık susuzlaştırılarak kompost ve/veya gübre üretilebilecek. Kurulacak ilave tesislerle birlikte mevcut Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisinin de ömrü uzatılacak.

Enerji Günlüğü
Önceki ve Sonraki Haberler