1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran yaptırımlarında ilk çatlak Total’den

İran yaptırımlarında ilk çatlak Total’den

Enerji Günlüğü - Fransız enerji şirketi Total, ABD’nin 2015 İran nükleer anlaşmasından çekime kararı çerçevesinde İran'ın Güney Pars projesine...

İran yaptırımlarında ilk çatlak Total’den

Enerji Günlüğü - Fransız enerji şirketi Total, ABD’nin 2015 İran nükleer anlaşmasından çekime kararı çerçevesinde İran'ın Güney Pars projesine devam edemeyebileceğini açıkladı. 

Fransız petrol ve enerji şirketi Total, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015 İran nükleer anlaşmasından çekime kararı ışığında İran'ın Güney Pars 11 projesine devam edemeyebileceğini bildirdi. Yapılan açıklamada, Güney Pars projesi ile ilişkili tüm operasyonların 4 Kasım 2018'den önce tasfiye edilmesinin gerektiği de belirtildi. 

İRAN’DAN CEZA YOK AÇIKLAMASI

Öte yandan İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, Total'in İran'ın Güney Pars doğal gaz projesinden çekilmesi halinde ceza kesilmeyeceğini söyledi. Zanganeh, "Total, projeden çekileceğini söylemedi. İran'daki faaliyetlerine devam edemeyebileceğine yönelik ifadeler kullandı" diye konuştu.

Total,  İran Milli Petrol Şirketi (NIOC) ile geçen yıl Temmuz ayında bölgenin en büyük doğalgaz sahası Güney Pars'ın 11. parselin geliştirilmesi için 20 yıllık bir anlaşma imzalamıştı. 20 yıllık anlaşmaya göre sahada Total yüzde 50.1, Çinli CNPC şirketi yüzde 30, İranlı Petropars ise yüzde 19.9 hisseye sahipti.

Basra Körfezi'nde bulunan Güney Pars sahasının 11. parselinin  iki aşamada geliştirilmesi planlanmıştı. Yaklaşık iki milyar dolara mal olacak ilk aşamada 30 kuyu açılacak, sonraki aşamada ise açık denizdeki inşa işlerini içeren çalışmalar tamamlanacaktı.

Güney Pars toplam 9700 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor ve bunun 3.700 kilometrekaresi İran karasularında bulunuyor. Kalan 6000 kilometrekarelik alan ise Katar'ın karasuları içinde yer alıyor. Bu saha, 14 trilyon metre küp gaz ve 18 milyar varil sıvı gaz rezervine sahip.

İRAN TOTAL’E YÜZDE 14 PAY VERECEK

Önceki ve Sonraki Haberler