1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Güneş ve rüzgar 2026’da elektriğin yüzde 21’ini karşılayabilir

Güneş ve rüzgar 2026’da elektriğin yüzde 21’ini karşılayabilir

Enerji Günlüğü - Ek şebeke yatırımı ve esneklik teknolojilerine ihtiyaç duymadan 2026 yılında toplam üretimin yüzde 21’inin rüzgar ve güneşten...

Güneş ve rüzgar 2026’da elektriğin yüzde 21’ini karşılayabilir

Enerji Günlüğü - Ek şebeke yatırımı ve esneklik teknolojilerine ihtiyaç duymadan 2026 yılında toplam üretimin yüzde 21’inin rüzgar ve güneşten karşılanabileceği ifade edildi.

European Climate Foundation (ECF), Agora Energiwende ve İstanbul Politikalar Merkezi (Sabancı Üniversitesi) ortaklığında kurulan bu yeni düşünce kuruluşu SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi, ilk çalışması olan yenilenebilir enerjinin artan payının şebekeye entegrasyon seçeneklerini inceleyen raporunu tanıttı. EPRA Elektrik Enerji Yönetici Ortağı Erkut Cebeci tarafından sunumu yapılan rapora göre, Türkiye herhangi bir ek iletim altyapı maliyeti altına girmeden 2026 yılına kadar kurulu rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesini 40 bin MW’a çıkarabilir. Böylece 2026 yılında Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 21’i rüzgar ve güneşten karşılanabilecek.

Ayrıca, esneklik teknolojileri ve sistem odaklı şebeke yönetimi, ek yüksek gerilim şebeke yatırımlarını yılda 100 milyon Euro azaltabilecek. Rüzgar ve güneşin payının artması yakıt ithalatını yılda 2 milyar euroya kadar azaltabilecek. 

Sabiha Kötek - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler