1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Jeotermal kuyusundan altın ve lityum çıktı

Jeotermal kuyusundan altın ve lityum çıktı

Enerji Günlüğü - Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, “Jeotermal kaynakların içinde yüksek miktarda...

Jeotermal kuyusundan altın ve lityum çıktı

Enerji Günlüğü - Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, “Jeotermal kaynakların içinde yüksek miktarda kullanılabilir lityum var, bunu da ekonomimize kazandırmak istiyoruz” dedi. 

Jeotermale dayalı elektrik üretim kapasitesinde dünya dördüncülüğüne ulaşan Türkiye, bu sayede enerji dışındaki yeni bir gelir kapısını daha araladı. Yatırımcılar enerjisini aldıkları jeotermal kaynağın içindeki altın, magnezyum ve lityum gibi maden ve mineralleri yakalayıp ekonomiye kazandıracak. 

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, elektrik üretiminde ve ısıtma başta olmak üzere enerjisinden yararlanılmak üzere yüzeye çıkarılan jeotermal kaynakların bu amaçlar dışında da ülke ekonomisine ciddi katkı sunacak potansiyele sahip olduğunu söyledi. Şentürk, jeotermal kaynakların içinde altın, gümüş, magnezyum ve lityum başta olmak üzere çok sayıda maden ve mineralin de yer aldığını söyledi. 

İZMİR YTE İLE İŞBİRLİĞİ 

Bunların ülke ekonomisine katkı sağlaması için birçok yatırımcının araştırma yaptığını ifade eden Şentürk, “Şu anda ağırlık verdiğimiz en büyük konu lityum eldesi. Bu konuda İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile ortak çalışma içerisindeyiz. Kendi içimizde bu alandaki çalışmaların altyapısını oluşturuyoruz. Jeotermal kaynakların içinde yüksek miktarda kullanılabilir lityum var. Bunu da ekonomimize kazandırmak istiyoruz” dedi. 

25 TON LİTYUM, 1.5 TON ALTIN 

Şentürk, jeotermal kaynakların içerisindeki, ekonomik değeri yüksek altın, gümüş, lityum gibi maden ve minerallerin ayrıştırılıp, yakalanıp, toplanabilmesini hedeflediklerini anlattı. Şentürk’ün verdiği bilgiye göre sadece şu anda faaliyetteki jeotermal elektrik santrallerini çalıştıran akışkanlardan yılda 20-25 ton lityum, 1.5 ton altın ve 3 ton magnezyum elde edilerek ülke ekonomisine katkı sağlayabilmek mümkün. 

AR-GE ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Jeotermal yatırımcıların birçok üniversite ile ortak Ar-Ge çalışmaları başlattıklarını ve kaynaklardan elektrik üretiminden sonra artık ikincil faydalara yönelmek istediklerini belirten Şentürk, “Sadece jeotermal olarak kalmasını istemiyoruz üyelerimizde bunu istemiyor artık. Know-how’ımızı oluşturduk. İkincil yatırım işine kuvvetli girip Türkiye’yi bu konuda da dışarıdan gıptayla bakılabilir bir ülke haline getirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

LİTYUMU SATMANIN YOLU

Ancak jeotermal kaynak aramalarının önünde bazı engeller bulunduğunu kaydeden JESDER Başkanı Ufuk Şentürk şöyle dedi: “Maden ruhsatımız olmadığı için bunların satış noktasında ne gibi engellerle karşılaşırız bilmiyoruz. Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne bu sorunumuzu ilettik mutlaka mevzuat düzenlemesi yapacaklardır.” 

Önceki ve Sonraki Haberler