1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Madencilerin ferdi kaza sigorta teminatı bir milyon liraya yükseldi

Madencilerin ferdi kaza sigorta teminatı bir milyon liraya yükseldi

Madencilikte ferdi kaza sigortası teminatları ile risk inceleme bedeller arttırıldı.

Madencilerin ferdi kaza sigorta teminatı bir milyon liraya yükseldi

Enerji Günlüğü - Madencilikte ferdi kaza sigortası teminatları ile risk inceleme bedelleri yukarı yönlü güncellendi ve bildirim işlemleri için elektronik ortam altyapısı hazırlanacağı hükme bağlandı.

Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Tarife ve Talimatı Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Tebliğ değişikliği, maden çalışanları için kişi başına net prim tutarı ile yaralanma ve ölüm hallerinde söz konusu olan teminat tutarlarını güncelledi. 

TEMİNAT TUTARLARI YÜKSELTİLDİ

Buna göre yaralanma ve ölüm hallerinde söz konusu olan 150.000 liralık teminat tutarı kişi başına 1.000.000 liraya yükseltildi. Kişi başına ödenecek prim tutarı ise 700 liradan 4.675 liraya çıkarıldı. 

Ayrıca sigorta konusu işletmelerde gerçekleşen kazalarda sakatlanma ve ölüm teminatları için ayrı ayrı olmak üzere kaza başına belirlenen parasal hasar değeri ise 1.500.000 liradan 10.000.000 liraya yükseltildi. 

Parasal hasar değeri, ilgili sigorta şirketlerince zorunlu olarak Özel Riskler Yönetim Merkezine reasüre edilecek.

RİSK İNCELEME BEDELLERİ DE GÜNCELLENDİ

Tebliğ, risk inceleme bedellerinde de güncellemeler yaptı. Buna göre risk inceleme bedelleri aşağıdaki gibi yeniden sınıflandırılarak güncellendi. 

  • Üretim ve üretim hazırlığı faaliyetinde bulunan personel sayısı 10’u geçmeyen işletmeler için her bir eksper için net 3.325 lira ve her bir uzman için net 2.675 lira
  • Personel sayısı 10’un üstünde olup 20’yi geçmeyen işletmeler için her bir eksper için net 5.000 lira ve her bir uzman için net 4.000 lira
  • Personel sayısı 20’nin üstünde olup 30’u geçmeyen işletmeler için her bir eksper için net 6.675 lira ve her bir uzman için net 5.325 lira. 
  • Üretim ve üretim hazırlığı faaliyetinde bulunan personel sayısı 30’un üstünde olan işletmeler için her bir eksper için net risk inceleme bedeli yer altı işletmeleri için net 1.125 lira x Eksper Adedi x (Sahada Risk İncelemesi İçin Harcanan Saat) ile net 725 lira x Uzman Adedi x (Sahada Risk İncelemesi İçin Harcanan Saat) tutarlarının toplamı
  • Yer üstü işletmeleri için net 725 lira x Eksper Adedi x (Sahada Risk İncelemesi İçin Harcanan Saat) ile net 725 lira x Uzman Adedi x (Sahada Risk İncelemesi İçin Harcanan Saat) tutarlarının toplamı
  • Faaliyetin fiziken mevcut olmadığı durumlarda, MAPEG’e sunulan proje temelinde risk incelemesi yapılarak rapor tanzim edilebilecek. Bu durumda, bu işletmeler için risk incelemesinin bedeli nihai olarak eksper başına net 2.675 lirayı ve uzman başına net 2.325 lirayı aşamayacak

Tebliğ değişikliği, elektronik iletişim yöntemi ile yapılacak bildirimlere ilişkin altyapıyı, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin (SBM) kuracağını da hükme bağladı. 

Değişiklik düzenlemesi uyarınca bundan böyle sigorta konusu işletmeler için daimi nezaretçi atanması esnasında sigorta poliçesi ibrazı da aranmayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler