1. YAZARLAR

  2. Haluk DİRESKENELİ

  3. Dört işlemi yapabilen parmak kaldırsın! - Haluk DİRESKENELİ
Haluk DİRESKENELİ

Haluk DİRESKENELİ

Yazarın Tüm Yazıları >

Dört işlemi yapabilen parmak kaldırsın! - Haluk DİRESKENELİ

HALUK DİRESKENELİ 

Biz bu hikayeyi 1968 yılında Odtü Makina birinci sınıf İngilizce dersinde işledik. Rusya doğumlu Amerikalı bilim-kurgu yazarı Isaac Asimov'un (1920-1999) "Güç Hissi (The Feeling of Power,1958)" isimli kısa hikayesinde  anlattığı futüristik bir yorum vardır. İnsanlar çok uzaktaki bir gelecekte bilgisayarlar- makinalar- cihazlar- kalkülatörler kullanarak öylesine kolaylığa alışacaklar ki sonunda basit 4-işlem matematik uygulamalarını hepten unutacaklar. Savaş sırasında bu cihazların hepsi yok olacak, ve "reverse engineering" (ters  mühendislik) yaparak zaman içinde 4-işlem hesap yapmayı tekrar bulacaklar. Bu hikayenin yazıldığı 1958 yılında henüz ortada bilgisayarlar, hesap makineleri yoktu.

Ben okulu bitirip işe girdiğimde ofiste sadece basit bir 4-işlem kalkülatör vardı. Aramızda sırayla kullanırdık. Daha sonra 1984'te özel bir şirkette teklif pazarlama bölümünde çalışırken ortada kalkülatör yoktu. Tüm buhar kazan hesaplarını elle kalemle kağıt üstünde yapardım. Patrondan bir kez kalkülatör istedim, almadı. Bana kalkülatör almadı ama masasının üstünde kullanmasını bilmediği büyük ekran bir workstation vardı.

Geçtiğimiz haftalarda yerel bir üniversitenin Mühendislik fakültesi master öğrencileri sınava giriyorlar. Hocaları, alışılmışın dışında, sınavda öğrencilerin iphone ve basit hesap makinası kullanmalarını istemiyor.

"Sorular basit, normal 4-işlem ile tüm soruları cevaplandırabilirsiniz, virgülden sonra sadece 2 basamak ilerleyin ve cevabı yazın", diyor

Sınav bitiyor, kağıtlar toplanıyor. Hoca sınav kağıtlarını okuyor, 30 kişilik sınıfta sadece 2 kişi 4-işlem hesap yapabilmiş. Çoğu sadece toplama çıkarma yapabilmişler, çarpma bölme yapamamışlar.

Bu durum bize özgü değil, dünyanın çoğu yerinde oluyor. İnsanlar basit 4-işlem görevini kalkülatörlere, hesap makinelerine, iphone uygulamalarına yaptırıp, kendileri daha karmaşık üst problemlerle uğraşmaya başlıyorlar. Temel  kerrat cetvelini bu arada unutuyorlar.

Geçmişte bir dönem Hintli mühendislerle çalışmıştım. Onların kerrat cetveli bizimki gibi 10x10 üstüne değil, 100x100 üstüne kurulu idi. Yani Hintli mühendisler 2-basamaklı herhangi bir sayı ile başka 2-basamaklı sayının çarpımını ezbere söyleyebiliyorlardı.

Siz hala kağıt üstünde kalemle 4-işlem basit matematik hesapları yapabiliyorsunuz, değil mi??

Yorumlarınızı bana yazın, epostam "HalukDireskeneli at yahoo dot com"

Önceki ve Sonraki Yazılar