1. YAZARLAR

  2. Haluk DİRESKENELİ

  3. Enerji Günlüğü 6 yılını doldurdu - Haluk DİRESKENELİ
Haluk DİRESKENELİ

Haluk DİRESKENELİ

Yazarın Tüm Yazıları >

Enerji Günlüğü 6 yılını doldurdu - Haluk DİRESKENELİ

HALUK DİRESKENELİ

Sevgili okuyucular...

Değerli yayın yönetmenimiz ve editörümüz Mehmet Kara'nın yönetimindeki internet haber sitemiz 2012 yılında yayına başladı. Enerji Günlüğü, 12 Mart 2018 itibariyle 6’ncı yılını doldurdu.

Bu yıl benim açımdan da bir dönüm noktası. 2013 yılından beri Enerji Günlüğü’nde köşe yazılarım yayınlanıyor. Yani beş yılım doluyor. Bugüne kadar toplam 99 makale yazmışım. Bu makalem ile “dalya” diyorum. Enerji ve enerji ekonomisi ağırlıklı bir internet haber sitesinde köşe yazıları yazmak inanamayacağınız kadar zor bir işmiş. Ama daha sık aralıklarla yazan değerli yazarlarımız da var.

100 KİŞİDEN 5000 KİŞİYE!

Editörümüzün anlattıklarına göre haber sitemiz yayına başladığı ilk günlerde çok az ziyaretçi alıyordu. Günlük ziyaretçi sayısı 500’ü aştığında ekibe büyük moral olmuş. Bugün 500’lü rakamlar çoktan unutulmuş bile. Artık daha büyük sayılar heyecanlandırıyor bizleri.

Enerji Günlüğü 2017 yılı itibariyle günlük 5000 tekil ziyaretçi sayısını da yakalamış durumda. Kimi günler bu sayının 5500’e ulaştığı da oluyor. Ama artık günlük ziyaretçi sayısında dip rakam 4 bin kişi diyebiliyoruz.

İSTANBUL-ANKARA-İZMİR

Enerji Günlüğü sayfalarına gelen ziyaretçi trafiğinin yüzde 90’ı yurt içinde. Bunun ağırlıklı kısmı ise İstanbul ve Ankara’dan. Sonra İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana-Mersin, Antalya ve Samsun gibi bölgeler geliyor. Eskişehir, Kayseri, Gaziantep, Diyarbakır, Samsun, Trabzon, Balıkesir, Manisa da ciddi ziyaretçi aldığımız iller. Gördüğünüz gibi Türkiye’de ekonomik hareketlilik ve nüfus yoğunluğu bu trafiğin iller bazındaki dağılımını belirleyen ana faktörler. Enerji Günlüğü, oranı düşük olsa bile yurtdışından da ziyaretçi alıyor. Başta Almanya, İngiltere olmak üzere Avrupa ülkeleri öne çıkıyor. Türkiye’nin en büyük enerji partneri konumundaki doğalgaz zengini Rusya da önemli bir yer teşkil ediyor. Tabii ABD’den, Washington, New York ve San Fransisco’yu da takip monitöründe sıkça görüyoruz. Bu arada Pekin ve Şanghay başta olmak üzere Çin kentlerini de unutmayalım. Gördüğünüz gibi dünyanın pek çok bölgesinden ziyaretçi geliyor. Yurt dışı ziyaretçi trafiğini arttırmak için ileride belki İngilizce yayına da gireriz kim bilir?

Her gün çok sayıda değişik eğilimli kağıt gazete alırım. Önce sabah kâğıt baskı olarak, sonra gün içinde internet üzerinden gazete köşe yazarlarını, haberleri, incelemeleri okurum. Özellikle enerji, ekonomi ve opera yazılarını hiç kaçırmam.

Enerji ve termik santral ağırlıklı köşe yazıları ile başladım, araya anılar ve meslek tecrübeleri girdi. Bizim internet sitemiz enerji konularına öncelik veriyor. Enerji dışına çıkmak mümkün değil. Doğru da değil. Lokantalar ve opera konularında da yazıyorum ama onlar benim kişisel blog sayfamda kalıyor. Sizlerden çok güzel, yapıcı, yönlendirici geri bildirimler geliyor, sağ olun, var olun.

Muhalefet eleştirisi olmazsa iktidarın keyfi olmaz. Rakip olmazsa futbolun, karşılaşmanın anlamı, değeri kalmaz. Okuyucunun cevapları, yorumları, geri bildirimleri bizleri ayakta tutar. Sizlerden bize gelen yorumlar, düzeltmeler, değerlendirmeler, yönlendirmeler, yüreklendirmeler olmazsa yazdığımızın bir anlamı kalmaz. Bize her fırsatta yazın, yorumlarınızı gönderin.

***

Biz internette yayın yapan haber sitelerinin köşe yazarları, sanki su üstüne yazı yazıyoruz. Yazdıklarımızın güncelliği çabuk bitiyor. Ertesi gün olaylar öyle gelişiyor ki, herşeyi yeni baştan kaleme almak gerekiyor.

Biz burada günübirlik yorum yapıyoruz. Dün “yerli fosil yakıtlı kömür santralleri kuralım” derken bugün “yenilenebilir enerjiler üstüne odaklanalım” diyoruz. Eskişehir Alpu Ovası’na 1080 MWe gücünde termik santral yapma konusunu çok önceden değerlendirip okuyucularımızı olumlu olumsuz yönleriyle bilgilendiriyoruz. Gelişmeleri anında size aktarıyoruz.

Dün “Bize nükleer santral gerekli” derken, bugün “yenilenebilir santrallerde elektrik kilovatsaat-kWh fiyatı 3-4 cen”e geriledi, nükleerde kWh’i 12 cent fiyata elektrik alınır mı? Ne gerek var? Bu karardan geri dönelim” diyoruz. Aklımıza Akdeniz'in ortalama sıcaklığının 30-32 derece santigrad olduğu geliyor. “Bu kadar sıcak su ile Akkuyu’daki 4800 MWe’lik nükleer santrali nasıl soğutacağız, olacak iş değil” diye dertleniyoruz. Bunlar işin yapısında var, devamlı güncelleme gerekiyor. Yenilenebilir enerjilere açıkça öncelik ve ağırlık veriyoruz.

Ben televizyona çıkmam, radyo programı yapmam, demeç vermem. Sadece TMMOB MMO- EMO panellerinde, o da eğer davetli isem konuşurum. ODTÜ Mezunlar Derneği panellerine katılırım. Kendime göre yazılı notlar alırım, bunları blog sayfama koyarım. Uzun süre taslak yazılarım üstünde güncelleme yaparım. 

Son dört yılda Enerji Günlüğü’nde toplam 100 makalemin yayınlandığını söylemiştim. İnternet mecralarında yazı uzunluğunun sınırı yok. Ama okuyucuyu sıkmamak lazım. Yazılan haber kolay okunmalı. Çabuk ve rahat okunmalı. Ara başlıklarla okuyucu nefes almalı. İfade imla mantık hatası olmamalı.

Yazı yazarken 800-1000 kelimeyi bir araya getirip sizlere sunmak zor oldu. Her gün köşe yazısı yazanlara saygım çok büyük. Bu işin ne kadar zor bir iş olduğunu insan ancak aynı işi kendisi yaptığı zaman anlıyor.

Her gün yenilenen internet haber sayfamızda çok büyük akademik ve piyasa bilgi birikimi var. Ana haberlerin ardından köşe yazılarını büyük keyifle okuyorum, çok yeni şeyler öğreniyorum. Çoğu kağıt gazeteden ve internet  haber sayfasından daha hızlıyız. Daha önce haber alıp sizlere hemen aktarıyoruz. Üstüne yorum yapıyoruz.

Bizim okuyucu profilimiz kağıt gazete okuyan okuyucudan çok farklı. Bizim okuyucumuz sabah ofisinde masaüstü bilgisayarını açıp işiyle ilgili haberleri okumak isteyen genç meslek sahibi insanlar, akademisyenler, enerji konularında eğitim alan öğrenciler.

İnternet okuyucumuz genç, iyi eğitimli, çoğu meslek sahibi. Çoğu yabancı dil biliyor, uluslararası ortamlarda yaşıyor. Kendisi ailesi şirketi için en iyisini yapmaya çalışıyor. Kendi bilgi ve tecrübesini artırmayı amaçlıyor.

Tüm bu çabalarımıza destek olan yazarlarımıza, editörümüze, çalışanlarımıza ve siz değerli okuyucularımıza şükranlarımı sunuyorum. Meslekte, piyasada, internet haber yayıncılığında arkamızda kalan 6 yılımızı kutluyorum, daha nice başarılı seneler diliyorum. En derin selam ve saygılarımla. 

Haluk DİRESKENELİ - Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar