1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Bursa Karacabey’de hayvan gübresinden elektrik!

Bursa Karacabey’de hayvan gübresinden elektrik!

Enerji Günlüğü - Ortem Temizlik, Bursa’nın Karacabey ilçesinde büyükbaş hayvan gübresi ve tavuk gübresinden yılda yaklaşık 2.600 MWh elektrik enerjisi...

Bursa Karacabey’de hayvan gübresinden elektrik!

Enerji Günlüğü - Ortem Temizlik, Bursa’nın Karacabey ilçesinde büyükbaş hayvan gübresi ve tavuk gübresinden yılda yaklaşık 2.600 MWh elektrik enerjisi üretecek bir biyogaz santrali kuracak.

Ortem Temizlik İnşaat Taahhüt Hafriyat Nakliye Mühendislik Müşavirlik Turizm Madencilik Ticaret Ve Sanayi A.Ş. tarafından, Bursa ili, Karacabey ilçesi, Yukarıfevzipaşa Mahallesinde 40.950,00 metrekarelik alanda ‘Atıktan Biyogaz, Biyogazdan Enerji Üretimi’ faaliyeti yapılması planlanıyor.

Tesise ilk etapta tesise yakın mesafedeki çiftliklerdeki büyükbaş hayvanlarca üretilecek olan 88 ton/gün miktarında gübre ve tavuk yetiştirme çiftliklerinden 10 ton/gün miktarında tavuk altlığı kabul edilmesi planlanıyor.

980.000 TL bedelli tesisin 330 kWe kurulu gücünde olması ve yılda yaklaşık 2.600 MWh elektrik enerjisi üretmesi planlanıyor. Ayrıca kojenerasyon sisteminden hemen aynı miktarda ısıl enerji üretilmesi planlanmakta olup tesiste oluşan çürütücü çıkışı atığın katı kısmının kurutulmasında kullanılacak. Günlük 98 ton miktarında atık tesiste işlendikten sonra yaklaşık 12 ton/gün seperatör çıkışı, 7 ton/gün dekantör çıkışı toplam 19 ton olmak üzere organik gübre üretilecek.

Tesiste yıllık 9.200 ton CO2 emisyonunun azaltılması ile birlikte tamamen kapalı sistemde çevre için sağlık sorunu oluşturan büyük baş, kanatlı gübresi ve organik atıklar her gün işlenerek enerjiye ve organik gübreye dönüştürülecek.

 
Önceki ve Sonraki Haberler