1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Türkiye JESDER’le Avrupa jeotermal liginde

Türkiye JESDER’le Avrupa jeotermal liginde

Enerji Günlüğü - Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER), Avrupa’da jeotermal enerjinin finansmanını kolaylaştırmayı, arama,...

Türkiye JESDER’le Avrupa jeotermal liginde

Enerji Günlüğü - Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER), Avrupa’da jeotermal enerjinin finansmanını kolaylaştırmayı, arama, üretim ve kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefleyen GEO-Energy Europe projesinin paydaşı oldu. 

Avrupa Birliği İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği (COSME) Programı kapsamında desteklenen GEO-Energy Europe Programı, 1 Ocak 2018 tarihinde resmen başladı. COSME üyesi 8 ortağın oluşturduğu GEO Energy Europe Programı’nın ilk toplantısı geçtiğimiz günlerde Brüksel’de gerçekleştirildi. 

Proje ortakları arasında Fransa’dan POLE Avenia (koordinatör) ve GEODEEP, Belçika’dan Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi (EGEC), İspanya'dan GEOPLAT ve GeoEnergy CELLE, Macaristan'dan CAPES, İrlanda’dan GEOSCIENCE’ın yanı sıra Türkiye'den de JESDER yer alıyor. 

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, GEO Energy Europe’un, JESDER’in katıldığı ilk Avrupa Birliği (AB) projesi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu proje Avrupa Birliği tarafından fonlanıyor. Hedefi de aslında Avrupa’da bu alanda faaliyet gösteren çeşitli ülke KOBİ’lerinin tüm kıtaya yayılması, açılması. İşletmelerin diğer katılımcıların bilgi birikimi ve deneyiminden yararlanması, kendi birikim ve deneyimini de diğerleriyle paylaşması. Tüm bunlarla amaçlanan ise jeotermal enerjinin kullanımının yaygınlaştırılması için arama üretme ve uygulama aşamalarının finansmanını kolaylaştırmak. Örneğin bir ülkede jeotermal sondaj maliyeti 4-5 milyon dolar iken başka bir ülkede 3 milyon dolar ise aradaki farkı kapatmanın yolunu bulmak. Beşi üçe indirmenin yolu varsa bu bilgiyi paylaşmak, yaymak. Ve bu sayede Avrupa çapında jeotermal kaynakları daha ucuza bulmak, üretmek ve kullanıma sunmak. Programın en ilginç yanlarından biri de Türkiye’yi birlik dışı bir taraf, direkt Avrupa’nın bir parçası olarak görmesi. Bu nedenle, GEO Energy Europe programı kapsamında ülkemiz jeotermal sektörünü temsil etmek, JESDER açısından da oldukça heyecan ve mutluluk verici.” 

Önceki ve Sonraki Haberler