Enerji Günlüğü - Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, geçmişte kaçakçılık yapıldığı tespitiyle faaliyetten men edilen akaryakıt istasyonlarına af getirilmesine karşı olduklarını söyledi.
EPGİS Başkanı Fesih Aktaş TBMM Plan ve Bütçe Komisyon’unda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek Torba Yasa’daki akaryakıt istasyonlarıyla ilgili düzenlemeye ilişkin bir açıklama yaptı. Aktaş, Meclis gündemindeki Yasa Tasarısı’nın kabul edilmesi halinde 4 Aralık 2013 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na geçici 6. Madde ekleneceğini hatırlattı. Söz konusu geçici maddede “Bu Kanunun 20 nci maddesinin sekizinci fıkrası hükmü, bu maddenin yürürlük tarihinden önce işlenmiş fiiller için tesis üzerindeki ayni hak sahibinin fail konumunda olmadığı hallerde, bu hak sahipleri açısından uygulanmaz” denildiğini anlatan EPGİS Başkanı Fesih Aktaş şöyle devam etti:
“Mevcut uyulamaya göre, rafineri haricinde herhangi bir tesiste kaçakçılık fiilinin işlendiğinin tespiti halinde lisans sahibine ayrı ceza, mülk sahibine de ayrı bir ceza olarak bir nevi istasyon tutuklaması gerçekleştiriliyor. Bir başka deyişle istasyonu kiralaya veren, kesilen cezayı ödemeyeceği için, ceza ödeninceye kadar mülk sahibine de arsa tutuklama cezası verilmiş oluyor. Arsa sahibi daha fazla kira - ki aslında bunun adı ranttır - elde edebilmek adına kiraya verdiği istasyonunu kaçakçıya kullandırdığından bu cezayı onlarla birlikte çekmek durumunda. Şimdi Meclis’teki düzenlemeyle bu ceza bir defaya mahsus kaldırılmak isteniyor. Peki kimin için kaldırılıyor? Bunu önemle belirtmekte fayda var, istasyonu kiraya veren ve bundan dolayı mağdur olan istasyon sahiplerine kaldırıldı. Yani kendi öz malı istasyonunda kaçakçılık fiili gerçekleştirene ve bundan dolayı istasyonu tutuklananlara bu geçici af hakkı verilmedi.”
“BÖYLE BİR AFFA TÜMÜYLE KARŞIYIZ”
EPGİS olarak, kaçakçılık yapıldığı gerekçesiyle mühürlenen istasyonların yeniden faaliyete geçirilmesinin önünü açacak bu düzenlemeye tamamen karşı olduklarını vurgulayan Fesih Aktaş, bu görüşlerini şöyle gerekçelendirdi:
“Diyelim ki siz mülk sahibi olarak aylık 10 bin TL dahi kar edemediğiniz istasyonunuzu, size gelen kira teklifi ile gelen işletmeci adayına 20 bin TL’ye kiralıyorsunuz. Peki mülk sahibi olduğunuz halde kendinizin bile elde edemeyeceği miktarın iki katı bir kira teklif eden kişinin, mülkünüz üzerinde ancak kaçakçılık fiili işleyerek bu parayı kazanabileceğini, sizin kiranızı ancak böyle bir yolla ödeyebileceğini bilmiyor musunuz? Yani siz de bir nevi elde edeceğiniz rantın cazibesine kapılarak bu fiile bilerek ve isteyerek göz yummadınız mı? Kaçakçılık fiili tespit edildiğinde, işleticiye bu ceza verildikten sonra sizin de istasyonunuz tutuklandığında veryansın edip af istiyorsunuz.”
Yasa değişikliğiyle af verilecek istasyonların bundan sonra nasıl işletileceği konusuna da değinen EPGİS Başkanı Aktaş şunları söyledi:
“Bu af verildikten sonra hepimiz biliyoruz ki, mülk sahipleri bu istasyonlarını tekrar, bilerek ve isteyerek yeni bir kaçakçılık fiili işleyecek kiracı adayına, aynı rakamlardan, hatta daha yüksek fiyatlardan kiralaya vereceksiniz, kaçakçılığa zemin hazırlamaya devam edeceksiniz. Ayrıca da ceza kesilecek kiralayan firma sırra kadem basacağından bu cezanın tahsili asla ve asla mümkün olmayacak. Yani her şekilde kamu zarar görmüş ve görecektir. Bu af ile gelecek yeni kiralamalar sonrasından yeniden kaçakçılık fiili işleceneceğinden, devletin tahsil edemeyeceği alacaklarını artırmaktan ve zaten bozuk olan piyasanın yeniden yeni oyuncu isimleriyle kirletilmesinin devamına yol açılacak.”
LOBİ YAPAN SEKTÖR TEMSİLCİLERİ
EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, açıklamasında, geçmişte bilerek kaçakçılığa zemin oluşturmuş istasyonların sahiplerinin yeniden sektöre dünüşünün önünü açan düzenlemeyi destekleyen sektör temsilcilerini de eleştirdi. Aktaş “Tarihsel sıkıntı ve kilometre tahdidi nedeniyle akaryakıt istasyonlarında LPG bulunduramayanların haklarını bu torba yasaya ekletmek için çaba göstermeyip, kaçakçılık fiilinin işlendiği istasyonların affedilmesi için lobi yapan sektör temsilcilerini de anlamış değiliz. Bizler kaçakçılığın her türlüsüne imkân ve olanak tanıyan kişi, kurum ve yaklaşımlara karşıyız. Bunların affedilmesine de karşıyız” ifadelerini kullandı.
Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS) ise söz konusu değişiklik önerisinin arkasında olduğunu duyurmuştu. PÜİS Başkanı İmran Okumuş, bu amaçla uzun süredir çaba harcadıklarını ifade etmişti.
PÜİS DEĞİŞİKLİĞİ İSTEDİ VE ARKASINDA DURDU
PÜİS yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Torba Yasa’daki değişikliğin sayıları 400-500 arasında değişen istasyon sahibini mağduriyetten kurtarması bekleniyor. Yani söz konusu istasyonların mülk sahipleri isterlerse kendileri lisans alarak, isterlerse kiraya vererek taşınmazlarının değerlendirilmesi imkanına kavuşmuş olacak.