1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fatura ödeyemeyen İngiliz abonelerin sayısı yüzde 95 arttı

Fatura ödeyemeyen İngiliz abonelerin sayısı yüzde 95 arttı

Birleşik Krallık’ta 2022 ile 2023 arasındaki bir yılda icralık olan enerji abonelerinin sayısında yüzde 95’lik artış oldu.

Fatura ödeyemeyen İngiliz abonelerin sayısı yüzde 95 arttı

Enerji Günlüğü - Birleşik Krallık’ta 2022 ile 2023 arasındaki bir yılda icralık olan enerji abonelerinin sayısında yüzde 95’lik artış oldu. Borç miktarı ise 3,1 milyar sterline ulaştı. 

Birleşik Krallık’ta yurttaşların ödeyemediği enerji faturaları nedeniyle açılan dava sayısında hızlı bir artış gözlendi. Citizens Advice adlı yardım kuruluşunun yayınladığı uyarı mektubunda, enerji faturalarını ödemeyen kişilere karşı giderek artan sayıda dava açılacağı kaydedildi. 

Citizens Advice’ın uyarısında; tedarikçilerine borçlu olan kişilere yönelik yeni koruma yöntemleri bulunması ve giderek artan enerji borcunun üstesinden gelmek için uzun vadeli bir plan yapılması gerektiği çağrısında bulunuldu. 

Citizens Advice, Birleşik Krallık'ta yasal sorunlar, borç sorunları, tüketici haklarına ilişkin sorunlar, barınma ve diğer tüketici sorunlarını yaşayan yurttaşlara tavsiyeler veren ve rehberlik eden bir yardım kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. 

İCRALIK OLAN ABONE SAYISINDA %95’LİK ARTIŞ 

Ülkedeki enerji tedarikçileri, faturasını ödeyemeyen tüketicilere yerel mahkemelerde doğrudan dava açabiliyor. Davalar ise genellikle icra süreçlerinin başlamasıyla sonuçlanıyor. Citizens Advice’ın 2020 ile 2022 yılları arasında yardım dosyası açtığı kişi sayısında %30'luk bir artış görüldü. 2022 ile 2023 arasındaki artış ise %95’e ulaştı. 

Yardım kuruluşu, icra davalarının insanların borçlanmada daha yüksek faiz ödemesine neden olabileceğini ve bu durumun fatura mükelleflerini daha fazla borca sürükleyebileceğini öne sürüyor. 

Birleşik Krallık’ta ön ödemeli sayaçlara ilişkin çok sıkı denetlenen bir uygulama prosedürü getirilmişti. Bu uygulamayla beraber tedarikçiler fatura borçlarıyla ilgili derhal mahkeme sürecini başlatıyor ve borçlu tüketicilere derhal icra memurları gönderiyor. 
 Ülkede enerji borçları Tüketici Kredisi Yasası kapsamında düzenleniyor. Bu yasa, alacaklıların yerel mahkeme kararının ardından çok hızlı şekilde Yüksek Mahkeme'ye gidebilmelerine imkan veriyor. Bu nedenle icra memurları da hızla devreye giriyor. 

HALKIN ENERJİ BORCU 2023 SONUNDA 3,1 MİLYAR STERLİNE ÇIKTI

Birleşik Krallık’ın enerji piyasalarının düzenleyici kuruluşu OFGEM’in verilerine göre tüketicilerin enerji borcu 2023'ün son altı ayında günde 2,8 milyon sterlin artarak 3,1 milyar sterlin gibi rekor bir rakama ulaştı. 

Citizens Advice'ın Genel Müdürü Dame Clare Moriarty, “İcralık olmak yıkıcı olabilir. İnsanların mali durumlarını mahvedebilir ve onları daha fazla borca sürükleyebilir” diye konuştu ve OFGEM’in söz konusu endişe verici eğilimi mümkün olan en kısa sürede durdurmak için yeni kalıcı koruma yöntemleri getirmesi gerektiğini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler