1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Trump İran ile nükleer anlaşmayı uzattı

Trump İran ile nükleer anlaşmayı uzattı

Enerji Günlüğü - ABD Başkanı Donald Trump İran'a yaptırımlarda 2015 yılındaki sağlanan nükleer anlaşmanın devam etmesine karar vererek anlaşmayı...

Trump İran ile nükleer anlaşmayı uzattı

Enerji Günlüğü - ABD Başkanı Donald Trump İran'a yaptırımlarda 2015 yılındaki sağlanan nükleer anlaşmanın devam etmesine karar vererek anlaşmayı son kez uzattı.

İran'a yaptırımlardan vazgeçme konusunda kararını dün veren ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yaptırımlarda 2015 nükleer anlaşması ile sağlanan rahatlatmayı sürdürmeye yönelik bir karar aldı. Trump İran'a yaptırımlarda sağlanan yaptırım muafiyetinin 120 gün daha uzatılmasına karar verdi. 

ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama'nın imzaladığı nükleer anlaşmanın ülkesi açısından "korkunç bir anlaşma" olduğu için ya yeniden düzenlenmesi ya da iptal edilmesi gerektiğini savunuyordu.

İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) arasında 2015 yılında nükleer anlaşma imzalanmıştı. İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya’dan oluşan daimi üyeleriyle vardığı uzlaşmaya göre, uranyum zenginleştirilmesinde kullanılabilen santrifüjleri yaklaşık 3’te 2 oranında azaltacak. İran’ın uranyum zenginleştirme programı ise 15 yıl boyunca, yüzde 3,67 ile sınırlanacak ve ülkenin zenginleştirilmiş uranyum stoku 10 bin kilogramdan 300 kilograma düşürülecek. İran, ayrıca, nükleer faaliyetlerinin izlenebilmesi ve şeffaflığın sağlanabilmesi adına Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK) müfettişlerine nükleer tesislere düzenli giriş imkanı sağlayacak.

VE İRAN’LA NÜKLEER UZLAŞMA

Önceki ve Sonraki Haberler