1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. GE, santral verimini arttırıp kardan pay alacak

GE, santral verimini arttırıp kardan pay alacak

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) GE Enerji, Gama Enerji’ye, kar paylaşımı modeliyle varlık performans yönetimi çözümü sunuyor. Dünyada bir ilk olan...

GE, santral verimini arttırıp kardan pay alacak

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) GE Enerji, Gama Enerji’ye, kar paylaşımı modeliyle varlık performans yönetimi çözümü sunuyor. Dünyada bir ilk olan uygulamayla sağlanacak ilave gelir taraflarca paylaşılacak.

GE Energy Türkiye Genel Müdürü Mete Maltepe, şirketin IoT platformu Predix ile bu platform üzerinde geliştirilen çözümlerin ortaya koyduğu sonuçları Enerji Günlüğü’ne değerlendirdi. Predix’in değişik uygulamaların geliştirilip kullanabileceği bir yazılım platformu olduğunu kaydeden “Ben bunu iOS ve Android’e benzetiyorum. Predix’te her şey bulutta çalışıyor. Bulut hizmeti sunan MS, Amazon gibi firmalarla çalışıyoruz. GE şununla ortaklık yaptı, bununla ortaklık yaptı diye duyarsınız. Tek başımıza gitmek yerine işin uzmanı firmalarla çalışıyoruz” dedi.

TEORİ, GERÇEKLE YÜZLEŞECEK

Enerji sektöründeki müşterilerinin de bu platform üzerindeki çözümlerden yararlanmaya başladığını belirten Mete Maltepe şunları söyledi:

“Örneğin gaz türbini sahibi müşteri bir (varlık performans yönetimi uygulaması) satın alıyor. Üzerindeki onlarca, yüzlerce dijital sensörden, türbinin hangi hızla döndüğü, titreşim seviyesi, ısısı gibi datalar toplanıyor. Uygulama, bu verileri işleyip türbinin bir dijital ikiz modelindeki durumla karşılaştırıyor. Yani gerçek dünya ile tasarlanan türbin arasında farklılık var mı yok mu onu gösteriyor.”

ELEKTRİK UCUZKEN BAKIMA GİRECEK

Varlık performans yönetimi uygulamasının birincil amacını, türbinin daha güvenilir ve daha emre amade çalışmasını sağlamak olarak ifade eden Mete Maltepe şöyle konuştu:

“Uygulama, örneğin üç hafta sonra türbinin şu parçasında arıza olma ihtimali var gibi sonuçlar çıkarıp kullanıcının önüne koyuyor. Beklenen arızadan önce planlı bakım yapıp, ilgili parça ya da parçaların sıkıntısını gidererek plansız bakımı önlemiş oluyorsunuz. Planlı bakım neden önemli? Çünkü piyasada elektrik fiyatları oynak, fiyatın düşük olduğu zaman diliminde bakım yapmak, bu işin maliyetini aşağı çeker. Ya da örneğin altı ay sonra bakım yapmayı planlamışsınız ama baktınız ki durum beklenenden iyi, bakımı 12 ay sonra yapmayı da tercih edebilirsiniz. Özetle, bu uygulama sayesinde santral sahibi bakım onarımı çok daha hassas bir şekilde planlayıp takvimini piyasa şartlarına göre ayarlayabiliyor.”

SANTRALE ESNEKLİK KAZANDIRMAK

Santrallerin esnek çalışma şartlarına uyumunun da çok önemli olduğunu vurgulayan Mete Maltepe, “Uygulama santrallere, sistem operatörünün istediği ve altyapının gerektirdiği düşük yükte çalışma ihtiyacı ortaya çıktığında buna uyum sağlayabilme imkanı veriyor. Esnek çalışma bütün santrallerde önemlidir ama gaz santrallerinde daha önemlidir. Gaz santrallerini maksimum kapasitede çalışmanız gerekir, çünkü verimlilik oradadır. Düşük kapasitede çalışırken de verimliliği kontrol edebilmek, karlılığı yükseltiyor.”

TÜRKİYE’DEN DÜNYADA BİR İLK

Dünyadaki ilklerden birini de Türkiye’de yaptıklarını anlatan Mete Maltepe, “GAMA Enerji ile sonuç odaklı bir servis anlaşması yaptık. Değişik bir fiyatlandırma modeli oldu. Hem onlar hem de biz faydasını göreceğiz. Diyelim ki verimlilik optimizasyon uygulamasını size sattık. Bunu kullanarak gelecek yıl 300 milyon dolar yakıt tasarrufu sağladınız. Bizim anlaşmamız, bu tasarrufun bir kısmını biz alıyoruz. 100 bin aldıysanız ona göre daha düşük bir fiyat almış oluyoruz. Hatta hiçbir tasarruf etmediyseniz, para da almıyoruz. Tam bir kazan kazan modeli.”

Mehmet KARA 

 

Önceki ve Sonraki Haberler