1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Kömüre desteğin maliyeti kayıp ve kaçağa yüklendi

EMO: Kömüre desteğin maliyeti kayıp ve kaçağa yüklendi

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yerli kömür kullanan santrallere piyasa fiyatının üzerinde alım garantisi verilmesi nedeniyle oluşan...

EMO: Kömüre desteğin maliyeti kayıp ve kaçağa yüklendi

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yerli kömür kullanan santrallere piyasa fiyatının üzerinde alım garantisi verilmesi nedeniyle oluşan maliyetin kayıp ve kaçak ile genel aydınlatma bedeli olarak kamunun üzerine yıkıldığını vurguladı.

EMO Yönetim Kurulu tarafından yaptılan açıklamada, TETAŞ'ın kayıp ve kaçak tüketimleri karşılamak için yaptığı satışlara uyguladığı fiyata, 2018 yılbaşından itibaren yüzde 19.26'lık zam yapıldığını belirtti.
 
Yerli kömür kullanımı karşılığında santrallara; piyasa fiyatlarının üzerinde alım garantisi verilmesi yoluyla 2016 ve 2017 yıllarında 530 milyon lira fazladan TETAŞ'tan aktarım yapıldığı ifade edilen açıklamada, geçen yılın sonunda alınan 2025 yılına kadar alım garantisinin sürdürülmesine yönelik karar kapsamında da 2018 yılında 20.8 milyar kilovat saatlik alım için de 4.2 milyar lira ödeme yükümlülüğü oluştuğu vurgulandı. Açıklamada, ' Enerjide belli sermaye gruplarını desteklemeye dönüşen alım garantili elektrik üretiminin TETAŞ üzerinde oluşturduğu yük, kayıp ve kaçak ile genel aydınlatma bedeli olarak kamunun üzerine yıkılmaktadır' denildi.
 
DOĞALGAZ SANTRALLARININ YERİNE KÖMÜR SANTRALLARI GEÇİRİLDİ
 
Açıklamada şunlar kaydedildi:

''EPİAŞ verilerine göre 2016 yılı piyasa takas fiyatı ağırlıklı ortalaması 14.832 kuruşken, 18.5 kuruşluk fiyat uygulamasıyla kilovat saat başına 3.7 kuruş olmak üzere toplam 232 milyon TL; 2017 yılı piyasa takas fiyatı ağırlıklı ortalaması 16.811 kuruşken yine 18.5 kuruşluk fiyat uygulamasıyla kilovat saat başına 1.7 kuruş olmak üzere 304 milyon TL kamudan fazladan aktarım yapılmasına yol açılmıştır. Bu yıl piyasa takas fiyatının geçen yılla aynı düzeyde olacağı varsayılırsa, kilovat saat başına 3.3 kuruş olmak üzere fazladan 692 milyon TL ödeme yapılacaktır. Bu yükün bir kısmı EÜAŞ'ın ucuz üretim yapan santralları üzerinden karşılanmaya çalışılırken, bir kısmı da 2017 yılı başından beri uygulamaya konulan farklı fiyatlandırma uygulamasıyla bazen genel aydınlatma ödemesi olarak kamu bütçesine bazen de yurttaşların faturalarına yansıtılmakta; sonuç itibarıyla kamunun cebinden karşılanmaktadır. Yap-işlet modeliyle yaptırılan, toplam kurulu gücü 4 bin 600 MW olan, 4 doğalgaz santralına sağlanan alım garantisinin süresi bu yıl dolacakken, doğalgaz santrallarının yerine AKP iktidarı tarafından kömür santralları geçirilmiş olmaktadır.''

 
Önceki ve Sonraki Haberler